GJtPNFnW4AAxeMl Svet24.si

Hud potres prizadel okolico Vidma; tla so se ...

433132554_2134136413613298_5685619191041566114_n Svet24.si

Policija prekinila iskanje male Danke v Banjskem ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

ronaldo 33 Ekipa24.si

Joj, kaj je naredil Ronaldu! To je predrznež, ki ...

skrito-v-raju Njena.si

Edvard Steiner: srčen človek ali velik ...

vinicius Ekipa24.si

Zvezdnik Reala in Brazilije se je zlomil pred ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Nizozemski kraljevi par je šel sredi najhujše zdravstvene krize na počitnice v Grčijo

Deli na:
Nizozemski kraljevi par je šel sredi najhujše zdravstvene krize na počitnice v Grčijo

Nizozemski kralj Willem Alexander in kraljica Maxima. - Foto: Profimedia

Na Nizozemskem je konec tedna za precej razburjenja poskrbel kraljevi par, ki se je kljub zaostrovanju zdravstvene krize v petek odpravil na počitnice v Grčijo. Spričo kritik sta se kralj Willem-Alexander in kraljica Maxima že v soboto vrnila domov. Da je bilo napak, da ni posredoval proti njunim načrtom, je v nedeljo priznal premier Mark Rutte.

Kraljevi par je v petek proti Grčiji poletel na krovu vladnega letala, čeprav je vlada že pred tem v okviru novih omejitev med drugim odsvetovala vsa nenujna potovanja. Nanju se je nemudoma vsul plaz kritik zaradi potovanja v času, ko naj bi ljudje v prizadevanjih za zamejitev okužb z novim koronavirusom čim več ostajali doma.

Domov sta se že v soboto zvečer vrnila z letom nacionalne letalske družbe KLM. "Nočeva puščati nobenih dvomov: da bi obvladali covid-19, je nujno slediti priporočilom. Razprava o najinih počitnicah ne prispeva k temu," je par sporočil v izjavi.

Po številnih vprašanjih, tudi iz vrst poslancev, glede tega, kakšen uraden nasvet sta prejela, je premier Mark Rutte v nedeljo priznal, da je bil seznanjen z njunimi načrti in da bi bil moral drugače ukrepati.



Kot je zapisal v pismu parlamentu, je prepozno spoznal, da se počitnic "ne da več uskladiti z vse višjim številom okužb in strožjimi ukrepi". "To bi me bilo moralo spodbuditi k ponovnemu razmisleku o načrtovanem potovanju. Nosim polno ministrsko odgovornost," je dodal po poročanju tujih tiskovnih agencij.

Nizozemska monarhija v vodenju države nima uradne vloge. Je pa za njene besede in dejanja odgovorno ministrstvo za splošne zadeve, ki ga vodi prav Rutte, pojasnjuje BBC.

V državi sicer v zadnjem času tako kot drugod po Evropi znova narašča število okužb z novim koronavirusom. V soboto so prvič doslej potrdili več kot 8000 novih primerov. Za štiri tedne so vrata zaprli vsi gostinski obrati.