klemen boštjančič Svet24.si

Svoboda ima še tretjega podpredsednika, nimajo pa...

medved Svet24.si

Srečanje z medvedom – kako ravnati?

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

ronaldo 33 Ekipa24.si

Joj, kaj je naredil Ronaldu! To je predrznež, ki ...

Kate in William ganjena ob podpori javnosti Odkrito.si

Kate in William zapuščata London

peter prevc Ekipa24.si

Največji hit! Pojavil se je posnetek enega od ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Nizozemska zgrožena po morilskem napadu nogometašev na sodnika

Deli na:
Nizozemska zgrožena po morilskem napadu nogometašev na sodnika

Foto: Reuters

Nizozemsko je konec tedna pretreslo nerazumno dejanje trojice mladih nogometašev. Člani kadetskega moštva iz predmestja Amsterdama so po tekmi pretepli 41-letnega stranskega sodnika, ki je zaradi hudih poškodb glave v ponedeljek umrl. Tragični incident je sprožil ostre odzive, tudi predsednika Mednarodne nogometne zveze Seppa Blatterja.

Predsednik Fife Blatter je v pismu nizozemski nogometni zvezi izrazil globoko žalost in ogorčenje zaradi napada. "Nogomet je ogledalo družbe. In v tem primeru je tudi v nogometu planila v ospredje ena od slabosti naše družbe, nasilje," je zapisal Blatter in izrazil upanje, da bo imel nogomet dovolj moči, da bo prebrodil tudi takšne temne trenutke.

Nizozemsko ministrstvo za šport, nogometna zveza (KNVB) in trener amsterdamskega Ajaxa Frank de Boer so se prav tako zgroženo odzvali na dogodke. KNVB je za ta teden dopovedala vse dogodke na amaterski ravni, na profesionalnih tekmah pa se bodo nesrečnega sodnika spomnili z minuto molka in žalnimi trakovi.

Do napada je prišlo po tekmi amaterskih ekip Buitenboys in Nieuw Sloten. Tragični dogodek je udaril na področju, ki na Nizozemskem velja za eno najbolj svetih na športnih terenih - delu z mladimi v nogometnih klubih. Napadeni sodnik Richard Nieuwenhuizen je bil namreč prostovoljec v klubu, kjer je igral njegov sin, in je med drugim pomagal tudi kot stranski sodnik. Vse okoliščine napada še niso razjasnjene, napadalci, dva 15-letnika in en 16-letnik, so se že znašli pred preiskovalnim sodnikom, a zaradi njihove mladosti vse skupaj poteka za strogo zaprtimi vrati.



Iz amsterdamskega odbora za šport so sporočili, da so imeli z ekipo Nieuw Sloten v preteklosti že nekaj težav zaradi nasilnega vedenja njihovih igralcev; večkrat so besedno obračunali s sodniki in enkrat napadli gledalca na tribuni. Na tragično dogajanje se je sicer odzval tudi klub Nieuw Sloten, ki je takoj suspendiral vse tri napadalce in do nadaljnjega odpovedal vse tekme.

"Ne moremo verjeti, da se lahko zgodi kaj takšnega. To so prostovoljci, na katerih gradimo celoten nogomet. Brez njih ne bi imeli ničesar," je dejal Bert van Oostveen, izvršni direktor za profesionalni nogomet pri KNVB. O razlogih za napad pa se je nemočno spraševal tudi trener najbolj prepoznavnega kluba v državi, Ajaxa. "Kako lahko fantje pri 15, 16 letih tako podivjajo? Kje je bila vzgoja? Nekaj moramo narediti, kajti stvari postajajo nore," je dejal Frank de Boer.

Po podatkih KNVB je bilo lani v tej državi 873 primerov nasilja, povezanega z nogometom, kamor pa so všteti le najhujši izgredi. Iz različnih lig so zaradi tega izključili 105 moštev, 74 igralcem pa so izrekli doživljenjsko prepoved nastopanja. Po pravilniku zveze lahko mladoletne napadalce na sodnika doleti največ triletna prepoved igranja.