Natasha Diddee Svet24.si

Priljubljena blogerka leta živela brez želodca, ...

spanje, raziskava Svet24.si

Sanje pod nadzorom

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

kozelj ronaldo Ekipa24.si

250 evrov kazni za Janeza, kar pa ne bo šlo iz ...

Ena zadnjih fotografij kralja Karla III., na njegovem obrazu je videti žalost in trpljenje Odkrito.si

Razpad monarhije? Veriga sramotnih neresnic

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Nizke temperature po Evropi zahtevajo življenja

Deli na:
Nizke temperature po Evropi zahtevajo življenja

Foto: Reuters

V Bosni in Hercegovini so nizke temperature konec minulega tedna zahtevale prvi dve življenji. O smrtnih žrtvah zaradi posledic mraza poročajo tudi s Poljske in Češke, kjer je umrlo skupno 14 ljudi, poročajo tuje tiskovne agencije.

V BiH sta zaradi nizkih temperatur umrli dve osebi. Obe so našli na območju Banja Luke, eno blizu doma. Obe sta umrli, ker sta zmrznili, je danes sporočila policija. Na območju Republike srbske so sicer tudi danes nizke temperature, ponekod tudi do minus 25 stopinj Celzija, poroča srbska tiskovna agencija Beta.

Močne snežne padavine in nizke temperature so konec tedna povzročile težave v prometu po vsej BiH, več naselij na vzhodu države pa je brez elektrike, poroča hrvaška tiskovna agencija Hina.

Tudi celinski del Hrvaške se je davi zbudil krepko pod ničlo. Najbolj mrzlo je bilo v Crnem lugu v Gorskem Kotarju in na zagrebškem letališču Pleso, kjer so namerili minus 18 stopinj Celzija. Konec tedna pa so zaradi mraza umrle štiri osebe.

O smrtnih žrtvah zaradi nizkih temperatur poročajo tudi drugod po Evropi. Na Poljskem so nizke temperature v zadnjih 24 urah zahtevale sedem življenj, prav toliko tudi na Češkem konec minulega tedna. Gre večinoma za brezdomce, ki jih sicer v obeh državah pozivajo, naj si vsaj ponoči najdejo zavetje v domovih za brezdomce, tudi če so prepolni.



Močno sneženje, ki je v nedeljo popoldne zajelo Poljsko, predvsem pa jug države, je resno motil promet. V zadnjih 24 urah so slabi vremenski pogoji botrovali 37 prometnim nesrečam, v katerih je umrlo pet ljudi, navaja Beta.

Mraz je v obeh državah danes nekoliko popustil, promet pa otežuje močan veter, ki na cestišča nosi sneg. Sneg in megla otežujeta promet tudi na jugozahodu Slovaške in v Bratislavi.

O nizkih temperaturah poročajo danes tudi iz Črne gore, kjer so na severu države poročali o metru snega in temperaturah do minus 16 in celo minus 19. S severa poročajo o težavah v prometu zaradi snega. Pod ničlo so namerili tudi v obmorskih mestih in v prestolnici.

O obilnem deževju pa poročajo iz Izmirja na zahodu Turčije, ki je povzročilo veliko gmotno škodo. Kot navaja srbska tiskovna agencija Tanjug, je veliko stanovanjskih poslopij in avtomobilov pod vodo, oteženo je gibanje po mestu. V neurju je potonil ribiški čoln in zahteval eno življenje. Eno osebo so rešili, še eno po pogrešajo.