Revija Reporter
Svet

Newyorški župan od vlade zahteva plačilo nadur za varovanje Trumpa

M. M. 22. nov. 2016 14:26 1 Osveženo: 10:02 / 09. 8. 2017

Deli na:
Newyorški župan od vlade zahteva plačilo nadur za varovanje Trumpa

Foto: Getty Images

Varovanje Donalda Trumpa mesto New York stane več kot milijon dolarjev na dan in newyorški župan Bill de Blasio želi, da Washington plača nadure policistov.

Stroški naj bi še narasli po vselitvi novoizvoljenega predsednika ZDA v Belo hišo, saj bosta njegova soproga Melania in sin Barron ostala v New Yorku.

Zaradi novega varovanja stolpnice Trump Tower, kjer živi in ima svoj štab Donald Trump, je moten promet na slavni Peti aveniji na Manhattnu; dodatno oviro predstavljajo protestniki, ki pred stolpnico demonstrirajo proti novemu predsedniku.

Naša prva naloga je zaščititi predsednika, pravi de Blasio, ki pa dodaja, da mesto ne bo samo krilo stroškov varovanja Trumpa. Nadure policistov naj plača zvezna vlada, je odločen župan.

Medtem gredo sosedom na Peti aveniji poostreno varovanje, protesti in prometni zamaški vse bolj na živce. Slavni kuhar David Chang je javno potožil, da njegove tri restavracije v bližini Trump Towerja trpijo upad prihodkov zaradi motenega dostopa.

New York sicer ni prvo mesto, ki mu je izvolitev predsednika iz tega kraja dvignila stroške za varovanje in uničila mir sosedov. Enake težave imajo že osem let v Chicagu, kjer je dom družine Baracka Obame močno zastražen, oviran pa je tudi promet na ulici. Ob prvi izvolitvi Obame leta 2008 je mesto Chicago, kjer se je novi predsednik najprej dva meseca pripravljal na prevzem položaja, med novembrom 2008 in januarjem 2009 odštelo 1,5 milijona za varovanje Obamovega doma.

Stroški so znatno nižji zaradi lokacije - Obama ima dom v četrti, kjer so večinoma hiše z dokaj premožnimi lastniki in malo prometa, Trump pa živi v nebotičniku na Manhattnu na eni najbolj priljubljenih in prometnih ulic v mestu.