favorskaya Svet24.si

Ruske oblasti aretirale novinarko, ki je pokrivala...

Natasha Diddee Svet24.si

Priljubljena blogerka leta živela brez želodca, ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

doncic Ekipa24.si

Zaigralo vam bo srce! Ste videli, v kakšni majici...

ela mei2 Njena.si

Skrito v raju: 'Ela' nenadoma vidno spremenjena?

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Neurje tudi v Avstriji povzročalo težave

Deli na:
Neurje tudi v Avstriji povzročalo težave

Foto: Reuters

Tudi v predelih Avstrije je neurje v petek zvečer in ponoči povzročalo številne težave. Iz Spodnje Avstrije poročajo o obilnih padavinah in toči, na Gradiščanskem pa so udari strel povzročili več požarov. Toča je na kmetijskih površinah povzročila za vsega skupaj več kot štiri milijone evrov škode, najhuje je bilo na avstrijskem Štajerskem.

Na Štajerskem je toča, ki je bila ponekod velika kot jajce, prizadela več kot 2500 hektarjev kmetijskih površin, predvsem sadje, pa tudi koruzo, zelene površine in žito. Avstrijska zavarovalnica, pristojna za škodo, ki jo kmetom prizadanejo vremenske nevšečnosti, škodo ocenjuje na okoli tri milijone evrov.

Za okoli milijon evrov škode je zaradi toče kmetovalcem nastalo še na Gradiščanskem, za 200.000 evrov pa tudi v Gornji Avstriji, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

V Spodnji Avstriji je medtem reka Nassbach prestopila bregove in tako v okolici povzročila številne hudourniške nanose. Poplavljena je bila tudi ena od večjih cest. Pri odpravljanju težave je sodelovalo okoli 100 gasilcev, ki so med drugim črpali vodo iz hiš.

Udar strele je medtem sprožil požar na gospodarske poslopju. Med drugim je zagorel hlev, a so govedo spravili na varno. S plameni se je borilo okoli 170 gasilcev, ki so preprečili, da bi se požar razširil na stanovanjsko hišo.



Tudi na Gradiščanskem so strele sprožile več požarov, neurje je podiralo drevesa in zalivalo kleti.

Poleg tega sta v težave zašla jadralca na Nežiderskem jezeru. Nevihta je prevrnila njun katamaran. Enemu se je uspelo obdržati za plovilo in ga je rešil policijski čoln, drugega pa so čez nekaj ur našli v tri kilometre oddaljenem pristanišču. Ali ga je rešil kak drug jadralec ali pa je tja priplaval, ni jasno, še piše APA.

Na hudo nevihto se je v petek pripravljal tudi Zagreb, kjer so oblasti meščanom celo zagotovile brezplačno parkiranje v javnih garažnih hišah, a do najhujšega ni prišlo. Hrvaško prestolnico je zajela nevihta, ki jo je spremljalo grmenje in močan veter, toče ni bilo. Je pa toča v velikosti jajc padala v Zagorju.

Vreme, ki je v petek doseglo Hrvaško, je najbolj osvežilo zahod države, v delu Gorskega Kotarja so temperature padle pod 20 stopinj Celzija. V delih Dalmacije in Slavonije je bilo medtem še v petek zvečer 30 stopinj, poroča hrvaška tiskovna agencija Hina.