favorskaya Svet24.si

Ruske oblasti aretirale novinarko, ki je pokrivala...

Natasha Diddee Svet24.si

Priljubljena blogerka leta živela brez želodca, ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

doncic Ekipa24.si

Zaigralo vam bo srce! Ste videli, v kakšni majici...

Kanyne West, Harry in P Odkrito.si

Harry v pedofilski mreži P. Diddyja??!!

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Nestle, Mars, Hershey's - čokoladni kartel se je dogovarjal o cenah

Deli na:
Nestle, Mars, Hershey's - čokoladni kartel se je dogovarjal o cenah

Foto: Reuters

Proizvajalci čokolade, med njimi Nestle in Mars, so v Kanadi osumljeni, da so se dogovarjali o cenah svojih izdelkov. Obtožnico s to vsebino je urad za varstvo konkurence v Ottawi vložil v četrtek. V podjetjih obtožbe zavračajo, v družbi Nestle Canada so povedali, da se bodo odločno branili.

Osumljeni naj bi se dogovarjali o cenah čokoladnih ploščic, ki so jih med letoma 2002 in 2008 prodajali v Kanadi, med njimi Kit Kat, Coffee Crisp, Aero, Twix, Snickers, Bounty in M&Ms.

"Dogovarjanje o cenah je kaznivo," je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa povedal vodja kanadskega urada za varstvo konkurence John Pecman. Njegov urad se v obtožnici opira predvsem na kronsko pričo: ameriškega proizvajalca sladkarij Hershey's. Ta lahko v zameno pričakuje, da se bo izvlekel brez kazni.

Družba Hershey Canada je v izjavi priznala krivdo, da se je leta 2007 s konkurenti dogovarjala o cenah. Vendar pa so to takoj sporočili varuhu konkurence, poleg tega naj bi do dogovorjenega zvišanja cen ne prišlo. Vodstvo koncerna v ZDA naj bi z ravnanjem svoje kanadske hčere ne bilo seznanjeno.

Pod drobnogledom varuha konkurence so tudi kanadski veletrgovci. Če bodo spoznani za krive, jih grozijo denarne kazni v višini do deset milijonov dolarjev in do petletne zaporne kazni.

Nestle, Mars in še pet drugih podjetij se je s podobnimi obtožbami soočilo leta 2008 v Nemčiji, potem ko so skorajda sočasno krepko zvišali cene svojih izdelkov. Nestle in še druga podjetja so bili obsojeni na plačilo denarne kazni, Marsova podružnica pa se je kazni zaradi sodelovanja z nemškimi oblastmi izognila.