Revija Reporter
Svet

Nesposobna leva opozicija: Orbanov izzivalec se je zameril strankam levice

STA

3. okt. 2017 6:00

Deli na:

Laszlo Botka

Wikimedia

Glavni izzivalec madžarskemu premierju Viktorju Orbanu na prihodnjih parlamentarnih volitvah, vodja socialdemokratov Laszlo Botka je odstopil od kandidature za premierja.

Kot je sporočil, se je za odstop odločil, ker ne more oblikovati koalicije podobno mislečih opozicijskih strank, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Populistični župan mesta Szeged na jugu Madžarske je kandidaturo za premierski položaj objavil decembra lani. Ostale sredinske in leve stranke je pozval k sodelovanju in oblikovanju široke "fronte" proti Orbanu pred naslednjimi volitvami, ki naj bi potekale najkasneje v aprilu.

A 44-letni Botka je včeraj priznal, da so bili njegovi poskusi neuspešni. Ostale opozicijske stranke je napadel, ker nočejo sodelovati. To je označil za "zgodovinski zločin".

"Demokratične opozicijske stranke ne želijo zmagati v letu 2018. Njihov cilj je zgolj osvojiti nekaj sedežev v parlamentu Orbanovega režima," je bil oster v izjavi za medije, ki jo povzema AFP.

Obtožil pa je tudi Orbanovo vladajočo stranko Fidesz, da je s svojimi aktivisti prestrelila opozicijske stranke, tudi njegovo, da bi zavirali vzpostavljanje predvolilnih zavezništev. "Njihovo moč pa lahko ogrozi samo enotnost opozicije," je še dodal.

Leta 2011, leto po prihodu Orbana na premierski položaj, so na Madžarskem uvedli volilni sistem, po katerem zmagovalna stranka prevzame tudi večino v 199-članskem parlamentu. Po mnenju kritikov so tak sistem osnovali z namenom utrditve stranke Fidesz na oblasti in za dodatno oslabitev razdrobljene opozicije.

Čeprav ankete v zadnjem času zaznavajo, da bi večina Madžarov podprla spremembo vlade, pa mesečne raziskave javnega mnenja kažejo, da je stranka Fidesz še vedno krepko v vodstvu med tistimi volivci, ki so že odločeni glede tega, koga bi volili na volitvah.

Za Fideszom se za drugo mesto borita socialdemokratska stranka in skrajno desna stranka Jobbik. Sledi pa več manjših sredinskih in levih strank, poroča AFP.

Analitiki sicer opozarjajo, da za propad poenotenja leve opozicije veliko odgovornost nosi tudi Botka sam zaradi svoje agresivne pogajalske taktike. Očitajo mu tudi pomanjkanje karizme, pa tudi slabo komunikacijsko strategijo politik socialdemokratov, še navaja AFP.