sekolar, mizna krožna žaga Svet24.si

Zaradi nove omrežnine gospodarstvo na okope, ...

traktor Svet24.si

Tatvina traktorja - pozor, pomagajte najti tatu

robert fico Necenzurirano

Slovaški atentat in Slovenija: nasilje se vedno ...

jure bracko evita hanzic zvezdana lubej mediaspeed Reporter.si

Pravnomočno poražena NKBM: šlo je za tipično ...

nika vodan af Ekipa24.si

Uau! Bi jih prepoznali? Slovenske junakinje zime ...

Kate se je odločila, da bo okrevala na res rajskem otoku Odkrito.si

Kate Middleton - okreva "skrita v raju!"

tacen kajak Ekipa24.si

Sava zalila del tribun v Tacnu! Močno deževje ni...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Nemški policisti takoj po uvedbi nadzora na meji prijeli sirske begunce

Deli na:
Nemški policisti takoj po uvedbi nadzora na meji prijeli sirske begunce

Foto: Reuters

Nemški policisti so v nedeljo zvečer začeli izvajati nadzor na meji z Avstrijo, že nekaj minut kasneje pa so na mejnem prehodu Freilassing na poti med Salzburgom in Münchnom ustavili skupino sirskih beguncev, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Nemška policija je začela nadzor na meji z Avstrijo izvajati nekaj po 21. uri. Policisti so striktno preverjali potne liste vseh voznikov in pešcev v Freilassingu, ki je glavni cestni in železniški "koridor" na poti iz Salzburga v München. Ko so odkrili Sirce, so morali počakati ob cesti na nadaljnjo obravnavo, še poroča AFP.

Kot so povedali, so zbežali iz mesta Raka, ki je trdnjava džihadistov skupine Islamska država. V Evropo so prišli preko Grčije pred 22 dnevi, nato pa preko Makedonije, Srbije in Madžarske potovali proti Nemčiji, so povedali dopisniku AFP. Želeli so si v Stuttgart, niso pa vedeli, da je Nemčija pravkar znova uvedla nadzor na svojih mejah, da bi zajezila val beguncev.

Nemčija se je za ponovno uvedbo nadzora na meji odločila spričo množičnega navala beguncev in pa težkih razmer v nekaterih zveznih deželah, zlasti na Bavarskem. Minuli konec tedna je glede na navedbe deželnih oblasti samo v bavarsko prestolnico München prispelo 19.100 beguncev, od tega v nedeljo 7100.

Nemčija je v okviru izrednih ukrepov na meji v nedeljo začasno tudi prekinila železniške povezave z Avstrijo. Po navedbah tiskovnega predstavnika Deutsche Bahna so vlaki začeli znova voziti ob 7. uri zjutraj. Izjema je železniška proga med Salzburgom in Münchnom, po kateri po navedbah nemških železnic hodijo ljudje.

Avstrijske železnice so potrdile, da železniški promet z Nemčijo spet teče, a so ob tem posvarili potnike, naj pričakujejo preverjanje dokumentov s strani nemških oblasti, piše nemška tiskovna agencija dpa.

Odločitev Berlina o uvedbi nadzora na meji z Avstrijo je presenetila celo Evropo, tudi Francijo, ki je Nemčijo in tudi ostale članice EU pozvala k spoštovanju schengenskih pravil.

"Ta pravila predvidevajo registracijo migrantov v državah na zunanjih mejah EU, v katero so najprej vstopili," je v nedeljo zvečer izjavil francoski notranji minister Bernard Cazeneuve po pogovoru z nemškim kolegom.

Ker se nekatere države niso držale teh pravil, "se je Nemčija odločila, da začasno znova uvede mejni nadzor", je še dodal Cazeneuve.

V nedeljo zvečer sta se sicer o razvoju dogodkov po telefonu pogovarjala tudi francoski predsednik Francois Hollande in nemška kanclerka Angela Merkel. Dogovorila sta se za sodelovanje v pripravah na današnje srečanje notranjih in pravosodnih ministrov članic EU v Luksemburgu, so po poročanju AFP sporočili iz Berlina.

Madžarski premier Viktor Orban je medtem pozdravil odločitev Nemčije o uvedbi nadzora na meji. Kot je dejal za nemški časnik Bild, je bil ta ukrep neizogiben za "zaščito nemških in evropskih vrednot". Poudaril pa je, da bi to moral biti le prvi korak, saj je treba čimprej zaščititi tudi grške meje.