Femme fatale: Snežana Vukmirović Odkrito.si

Slovo lepe slovenske športnice

krogla Svet24.si

Vse velike skrivnosti lepih magičnih krogel

tek Svet24.si

Pod drobnogledom: izbrati tek ali hojo?

Blaž Brodnjak Svet24.si

Skrivnostni sestanki pri Marjanu Šarcu

barva las Najstnica.si

Trend pričesk, ki vas bo navdušil

Tanja Žagar2_osebni arhiv Njena.si

Tanja Žagar: Toliko kot pečem od rojstva sinka, ...

indira ekic Njena.si

Toliko se je Indira 'zredila' po koncu šova

Svet

Nemški minister o Erdoganovem zmerjanju z nacisti: "Smešno in absurdno, da je kar težko poslušati"

Deli na:
Nemški minister o Erdoganovem zmerjanju z nacisti: "Smešno in absurdno, da je kar težko poslušati"

Foto: Profimedia - Nemški zunanji minister Sigmar Gabriel.

Gabriel pravi, da Evropa na Erdoganove žalitve ne sme odgovarjati z enako retoriko, saj je to zgolj voda na mlin Erdoganu.

Nemški zunanji minister Sigmar Gabrel je turškega predsednika Recepa Tayyipa Erdogana obtožil, da skuša s protievropsko retoriko zgolj pridobivati politične točke pred aprilskim referendumom o ustavnih spremembah. Odnosi med Berlinom in Ankaro so se sicer v zadnjem času močno zaostrili.

Erdogan je nemške in nizozemske oblasti, ki so preprečile nastope turških ministrov na shodih v podporo referendumu, večkrat primerjal z nacisti. To je v Haagu in Berlinu povzročilo ogorčenje, turške oblasti pa je k umiritvi strasti pozval tudi Bruselj.

Gabriel je v včeraj objavljenem intervjuju za nemški tednik Der Spiegel dejal, da Evropa ne sme odgovarjati z enako retoriko, saj je to zgolj voda na mlin Erdoganu. "Potrebuje nasprotnika za referendumsko kampanjo: ponižana Turčija in aroganten Zahod," je poudaril Gabriel. "Kar je bilo izrečeno v zadnjih dneh, je tako smešno in absurdno, da je kar težko poslušati," je dodal po poročanju francoske tiskovne agencije AFP.

Vodja nemške diplomacije je branil tudi odločitve o prepovedi zborovanj, namenjenih nabiranju glasov med Turki v Nemčiji. "Kdor prestopa meje, ne more pričakovati, da bo lahko svoje politične ideje širil v naši državi," je še dejal Gabriel. "Mi lahko Nemčijo in nemško politiko kritiziramo še ostreje, a obstajajo meje v okviru naših zakonov," je pojasnil.