stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

jankovic hokej Ekipa24.si

Velike spremembe v zmajevem gnezdu! Novo ime ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Nemški minister o Erdoganovem zmerjanju z nacisti: "Smešno in absurdno, da je kar težko poslušati"

Deli na:
Nemški minister o Erdoganovem zmerjanju z nacisti: "Smešno in absurdno, da je kar težko poslušati"

Nemški zunanji minister Sigmar Gabriel. - Foto: Profimedia

Gabriel pravi, da Evropa na Erdoganove žalitve ne sme odgovarjati z enako retoriko, saj je to zgolj voda na mlin Erdoganu.

Nemški zunanji minister Sigmar Gabrel je turškega predsednika Recepa Tayyipa Erdogana obtožil, da skuša s protievropsko retoriko zgolj pridobivati politične točke pred aprilskim referendumom o ustavnih spremembah. Odnosi med Berlinom in Ankaro so se sicer v zadnjem času močno zaostrili.

Erdogan je nemške in nizozemske oblasti, ki so preprečile nastope turških ministrov na shodih v podporo referendumu, večkrat primerjal z nacisti. To je v Haagu in Berlinu povzročilo ogorčenje, turške oblasti pa je k umiritvi strasti pozval tudi Bruselj.

Gabriel je v včeraj objavljenem intervjuju za nemški tednik Der Spiegel dejal, da Evropa ne sme odgovarjati z enako retoriko, saj je to zgolj voda na mlin Erdoganu. "Potrebuje nasprotnika za referendumsko kampanjo: ponižana Turčija in aroganten Zahod," je poudaril Gabriel. "Kar je bilo izrečeno v zadnjih dneh, je tako smešno in absurdno, da je kar težko poslušati," je dodal po poročanju francoske tiskovne agencije AFP.

Vodja nemške diplomacije je branil tudi odločitve o prepovedi zborovanj, namenjenih nabiranju glasov med Turki v Nemčiji. "Kdor prestopa meje, ne more pričakovati, da bo lahko svoje politične ideje širil v naši državi," je še dejal Gabriel. "Mi lahko Nemčijo in nemško politiko kritiziramo še ostreje, a obstajajo meje v okviru naših zakonov," je pojasnil.