prenajedanje Dobra karma

Zakaj se zvečer sproži volčja lakota in ...

trgovina, nakupovanje, potrošnik Svet24.si

Nedeljsko zaprtje trgovin pogubno za male trgovce?...

JANEZ-STUSEK-pl5 Reporter.si

Sramota! Na čelu slovenske obveščevalne službe...

bris, koronavirus Svet24.si

Z novim koronavirusom okužen učenec OŠ Ludvika ...

ILU20200504_X7R4531 Necenzurirano

Orbanov oligarh kupuje slovensko državno ...

100913614_238493430776529_4655361849502988722_n Odkrito.si

Jan Oblak - Psa poslal s taksijem iz Slovenije v ...

Rebeka Dremelj Njena.si

Takšna je bila Rebeka Dremelj pred več kot 30 ...

Svet

Nemški izhod iz karantene: dalj časa bi v karanteni ostali samo tisti, ki so stari od 60 let naprej

Deli na:
Nemški izhod iz karantene: dalj časa bi v karanteni ostali samo tisti, ki so stari od 60 let naprej

Upokojenci - Foto: Reuters

Nemški epidemiolog Andreas Stang predlaga, da bi dalj časa v karanteni ostali samo tisti, ki so stari od 60 let naprej.

Tako kot številne druge države je tudi Nemčija zaradi pandemije novega koronavirusa v karanteni. A vse več ljudi v Nemčiji se sprašuje, kakšen naj bo izhod iz karantene.

Andreas Stang, ki vodi Inštitut za medicinsko informatiko, biometrijo in epidemiologijo na univerzitetni kliniki v Essnu, predlaga postopno sproščanje ukrepov. Najprej bi se ukrepi sprostili za tiste, ki so mlajši od 50 let. Ti bi lahko spet odšli na delo.

Če bo po štirih tednih število novookuženih ostalo na isti ravni ali se zmanjšalo, bi nato iz karantene na delo odšli tisti, ki so stari med 50 in 59 let. Po nadaljnjih štirih tednih bi se znova odločili, ali naj ohranijo socialno izolacijo za tiste, ki so stari 60 let in več, piše na spletni strani ZDF.

Javno zdravje in stabilno gospodarstvo nista medsebojno izključujoča. Tako kot gospodarski razvoj ni mogoč v razmerah nenadzorovanega širjenja virusa, tudi učinkovitost zdravstvenega sistema ni mogoče ohranjati brez delujočega gospodarstva.

Epidemiolog Stang tudi opozarja, da bo popolna karantena onemogočila doseganje čredne imunosti. Vse dlje bo trajalo, da bomo dosegli od 60- do 70-odstotno prekužitev prebivalstva, ki lahko zaustavi pandemijo. Kar pomeni, da čim dlje bo trajala karantena, tem dlje bo tudi trajala pandemija. Stang še opozarja, da bo dolgotrajna karantena povzročila tudi gospodarsko recesijo, ki bo vplivala tudi na zdravje ljudi.

Z vprašanjem, kako postopoma opuščati karanteno, se ukvarjajo tudi ekonomisti in drugi znanstveniki. Skupina raziskovalcev, ki jo vodita predsednik nemškega gospodarskega inštituta Ifo Clemens Fuest in predsednik nemškega združenja naravoslovcev in zdravnikov Martin Lohse, tako predlaga postopno sprostitev ukrepov.

Ukrepe bi najprej sprostili tam, kjer ni takšne nevarnosti okužb, kot je na primer avtomatizirana proizvodnja. Odprli bi tudi šole in univerze, saj mladi ne spadajo v tvegano skupino. Fuest ob tem opozarja, da javno zdravje in stabilno gospodarstvo nista medsebojno izključujoča. 

Tako kot gospodarski razvoj ni mogoč v razmerah nenadzorovanega širjenja virusa, tudi učinkovitost zdravstvenega sistema ni mogoče ohranjati brez delujočega gospodarstva.

loading...
Loading...