testenine črvi odpoklic Svet24.si

Odpoklic izdelka: Na trgovskih policah so se ...

merkur 1 Svet24.si

Intuitivni čas retrogradnega Merkurja obrnimo ...

repolusk1 Necenzurirano

Ovadena županja, ki je po ovinkih prišla do ...

grims cerkev-kriz mora bit-facebook Reporter.si

Kako Cerkev omogoča predvolilno kampanjo Branka ...

nika kriznar 24 af Ekipa24.si

Pravljica Nike Križnar! Naša skakalka razkrila ...

andrej-hofer 1 Njena.si

Razočaranje za gledalce: Andrej Hofer ne bo ...

luka doncic Ekipa24.si

Uau! Luka razkril, koliko avtomobilov ima trenutno...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Nemški BioNTech namiguje, da bi bilo lahko cepivo proti covidu-19 na voljo že pred koncem leta

Deli na:
Nemški BioNTech namiguje, da bi bilo lahko cepivo proti covidu-19 na voljo že pred koncem leta

Fotografija je simbolična. - Foto: Profimedia

Soustanovitelj nemškega biotehnološkega podjetja BioNTech Ugur Sahin je včeraj dejal, da bi bilo cepivo proti covidu-19, ki ga razvijajo skupaj z ameriškim farmacevtskim velikanom Pfizerjem, v ZDA in Evropi na voljo še pred koncem leta.

"Delamo s polno paro,"je dejal Sahin v intervjuju preko video povezave za francosko tiskovno agencijo AFP. Potrdil je, da podjetji nameravata za odobritev uporabe cepiva v ZDA v nujnih primerih zaprositi v petek, evropski regulatorji pa bodo naslednji sveženj podatkov dobili prihodnji teden.

"Obstaja možnost, da bomo odobritev ZDA, Evrope ali obeh dobili še letos," je dejal izvršni direktor BioNTecha. "Lahko bi celo decembra začeli dobavljati cepivo, če bodo vsi zelo tesno sodelovali," je povedal.

BioNTech in Pfizer sta v sredo sporočila, da je njuno cepivo glede na končne rezultate kliničnih testiranj 95-odstotno učinkovito in nima resnih stranskih učinkov. Kot so sporočili, cepivo ščiti 94 odstotkov starejših od 65 let. Ugotovitve temeljijo na podlagi kliničnih testiranj po dveh odmerkih, ki jih je v zadnji fazi prejelo več kot 41.000 ljudi po vsem svetu.

EU, ZDA in še nekaj držav so s podjetjema že sklenili pogodbe o nakupu več sto milijonov odmerkov njunega cepiva.

Sahin je še ocenil, da bi lahko v primeru, de bodo vsi vpleteni - vlade, farmacevtska podjetja in logistična podjetja, zares dobro delali, do jeseni prihodnje leto cepili od 60 do 70 odstotkov prebivalstva. "In ko bomo to zaključili, bomo lahko imeli normalno zimo brez novih zaprtij držav," je dodal za AFP.

Pričakovati je, da bo za odmerek cepiva BioNTecha in Pfizerja treba odšteti okoli 17 evrov, 28 dni po prvem odmerku pa bo treba dobiti še enega.