Annalena Baerbock Svet24.si

Sledi kibernetskega napada na nemško vladajočo ...

ženska Svet24.si

Iskrenost do samega sebe je najboljša ...

občina-ruše, urška-repolusk Necenzurirano

Policija preiskuje, kako je štajerska občina ...

jansa orban fb2 Reporter.si

Večni si želijo biti le avtokrati: v Moskvi, v ...

mbappe Ekipa24.si

"Tako hitro kot teče Mbappe, sem jaz tekel v ...

poroka-na-prvi-pogled, 3 Njena.si

Poroka na prvi pogled: Kaj je razlog za Olgine ...

sekulic slovenija af Ekipa24.si

Tole je očitno menjava za Mika Tobeyja! Američan...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Nemške obveščevalne službe s Cio vohunile za domnevnimi teroristi

Deli na:
Nemške obveščevalne službe s Cio vohunile za domnevnimi teroristi

Foto: Reuters

Nemške obveščevalne službe naj bi bo poročanju nemškega časnika Der Spiegel leta sodelovale z ameriško Cio glede islamistov in domnevnih teroristov v Nemčiji. Časnik v članku, ki bo objavljen v ponedeljek, navaja, da je obveščevalna služba BND potrdila sodelovanje, ki naj bi se sicer končalo leta 2010, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Cia, BND in nemški BfV naj bi leta 2005 v nemškem Neussu najeli skupne prostore, nato pa so se preselili v Köln. V okviru "Projekta 6" ali "P6" so skupaj ustvarili bazo podatkov, ki je med drugim vsebovala tudi ime, datum rojstva in številko potnega lista nemškega raziskovalnega novinarja Stefana Buchena, ki je delal za televizije NDR. V bazo naj bi bil uvrščen potem, ko je stopil v stik z muslimanskih duhovnikom v Jemnu in nekajkrat obiskal Afganistan.

Početje nemških obveščevalnih služb je v tej državi pod drobnogledom, vse odkar je ameriški žvižgač Edward Snowden razkril, da je v programu nadzora BND sodeloval z NSA. Nemška vlada sicer zanika, da bi sledili elektronskim komunikacijam državljanov in politikov.

Analitiki so deljenega mnenja o tem, koliko lahko vohunska afera škodi nemški kanclerki Angeli Merkel, ki se bo na parlamentarnih volitvah 22. septembra potegovala za nov mandat, navaja AFP. Merklovo sicer po zadnjih javnomnenjskih raziskavah podpira 59 odstotkov Nemcev, njenega tekmeca, kandidata socialdemokratov (SPD) Peera Steinbrücka, pa 30.