Revija Reporter
Svet

Nemška televizija bije plat zvona: Invazija tujcev in nagci na ulicah - Dubrovnik, »hrvaške Benetke«, je pred zlomom!

M. M.

28. avg. 2019 12:51 Osveženo: 12:52 / 28. 8. 2019

Deli na:

Hrvaški turizem v prvih osmih mesecih z rastjo obiska in nočitev.

Profimedia

Nemška televizija ARD je objavila reportažo iz hrvaškega turističnega bisera Dubrovnika in Hrvatom nalila čistega vina: mestu zaradi poplave turistov preti katastrofa.

Zaradi turističnega navala je Dubrovnik že omejil število turističnih križark, ki lahko dnevno obiščejo mesto. Včasih jih je bilo štiri ali pet na dan, zdaj lahko ljudi izkrcata le dve. Mestne ceste in ulice vsak dan zadelajo kolone avtomobilov in avtobusov z obiskovalci, ki želijo priti čim bližje staremu jedru, kar ARD označi kar za invazijo turistov.

ARD je pokazal gnečo, ki jo povzročajo turisti, in izpostavil probleme, ki jih je prinesla priljubljenost mesta zaradi snemanja slavne serije Igra prestolov. Snemalna ekipa serije je dubrovniško staro jedro več let uporabljala za kulise, ljubitelji serije pa želijo zdaj obiskati prizorišča, kjer se je snemala Igra prestolov.

Številni se želijo fotografirati na stopnicah, po katerih se je morala gola sprehoditi kraljica Cersei, in nekateri se za to celo sami slečejo. To še posebej radi počno ponoči, golota turistov pa gre v nos tako trgovcem kot stanovalcem starega jedra.

Dubrovniške oblasti so napovedale, da bodo od leta 2021 v stari del mesta naenkrat spustili le štiri tisoč turistov. A nekateri meščani opozarjajo, da Dubrovnik vendarle živi od turizma in da bo takšno omejevanje le odganjalo turiste.