Revija Reporter
Svet

Nemška SPD s Schulzem lovi CDU Angele Merkel

STA

6. feb. 2017 6:00 Osveženo: 10:02 / 09. 8. 2017

Deli na:

V anketah pred nemškimi volitvami socialdemokrati s kanclerskim kandidatom Martinom Schulzem topijo prednost krščanskih demokratov Angele Merkel.

Nemški socialdemokrati (SPD) so po imenovanju Martina Schulza za svojega kanclerskega kandidata v včeraj objavljeni anketi časnika Bild v primerjavi s prejšnjim tednom pridobili šest odstotnih točk; volilo bi jih 26 odstotkov volivcev. Na vrhu ostajajo krščanski demokrati (CDU) nemške kanclerke Angele Merkel s 33 odstotki podpore.

Pred tednom dni je CDU in SPD ločilo še 14 odstotnih točk. Razlika v tokratni anketi pa je najmanjša med strankama po juliju 2012, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

SPD je pred enim tednom za svojega kanclerskega kandidata imenoval nekdanjega predsednika Evropskega parlamenta Schulza, ki se bo 24. septembra podal v boj s kanclerko Angelo Merkel, ta bo kandidirala že četrtič.

S tem ko je pridobila SPD, sta nekaj podpore izgubili glavni opozicijski stranki, Zeleni in stranka Levice sta izgubili po dve odstotni točki in bi dosegli osem odstotkov podpore.

Desničarska Alternativa za Nemčijo (AfD) je ohranila 11-odstotno podporo, liberalci (FDP) pa šestodstotno.

Inštitut Emnid je v anketo med 26. januarjem in 2. februarjem vključili 2233 volivcev. Anketirancem so postavili tudi vprašanje, katerega od kandidatov bi raje imeli za kanclerja; 41 odstotkov jih je izbiralo Merklovo, 38 odstotkov pa Schulza.