Revija Reporter
Svet

Protestniku proti Merklovi šli na živce novinarji, zato je nanje nahujskal policijo (VIDEO)

STA

24. avg. 2018 6:00

Deli na:

Demonstrant ščuva policijo na novinarje.

Twitter

Policija v nemški zvezni deželi Saška se vse bolj zapleta v škandal zaradi oviranja dela novinarjev, ki so prejšnji teden v Dresdnu snemali desničarske proteste proti kanclerki Angeli Merkel. Deželni notranji minister Roland Wöller je zagotovil, da bodo zadevo kar najhitreje razrešili.

Prejšnji četrtek je Merklovo v Dresdnu na vzhodu Nemčije pričakalo več sto protestnikov protiislamskega gibanja Pegida in privrženci desničarske stranke Alternativa za Nemčijo (AfD). Zahtevali so njen odstop zaradi odločitve iz leta 2015, da v državo spusti množice migrantov. Napadali pa so tudi "lažnive medije".

Eden od protestnikov se je pri tem tudi glasno sporekel z novinarji nacionalne televizije ZDF, ki je snemala proteste. Zahteval je, da ga nehajo snemati. Na pomoč je nato poklical policijo, ta pa je novinarsko ekipo pridržala za kakih 45 minut.

Posnetki dogajanja so potem zaokrožili na spletnih družbenih omrežjih in takoj vzbudili kritike, da tamkajšnja policija omejuje svobodo medijev. Novinar ZDF je policijo tudi obtožil, da je aktivno pomagala Pegidi in AFD pri protestu.

Zdaj pa je prišlo na dan še, da je bil omenjeni protestnik dejansko pogodbeni sodelavec dresdenske policije, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Moški takrat sicer ni bil v službi.

V dresdenski policiji so zatrdili, da niso hoteli ovirati dela novinarjev, so pa priznali, da so bile med varovanjem dogodka narejene napake. Tudi deželni notranji minister Wöller je zagotovil, da bodo primer preučili in razrešili. "Pričakujem primerno vedenje vseh, ki so pod pristojnostjo mojega ministrstva, ne glede na to, ali v javnosti nastopajo kot zasebniki," je dejal.

Tudi zvezna pravosodna ministrica Katarina Barley je napovedala hitro razjasnitev zadev. Izrazila pa je zaskrbljenost zaradi dogodkov v Saški. "Svoboda medijev je zelo pomembna za našo družbo in ustavno ureditev," je dejala.

Nemško novinarsko združenje DJV sicer želi, da bodo odgovorne doletele tudi kake konkretne posledice, saj da ni normalno, da se pripadnik varnostnih sil Saške udeležuje hujskaškega zborovanja skrajne desnice.

V sindikatu nemške policije so se sicer postavili na stran kolegov v Saški in opozorili, da ne gre posploševati in da policisti na Saškem vendarle niso desničarski skrajneži.

Saška velja za trdnjavo nemške skrajne desnice. Lani je v tej deželi na volitvah v zvezni parlament prepričljivo zmagala AfD, ki je prejela 27 odstotkov glasov, še navaja dpa.