Revija Reporter
Svet

Nemška "nacistična babica" vztraja, da je holokavst laž

STA

22. nov. 2016 6:00 Osveženo: 10:02 / 09. 8. 2017

Deli na:

Nemško sodišče v mestu Verden je zaradi zanikanja holokavsta obsodilo 88-letno Ursulo Haverbeck na dve leti in pol zaporne kazni.

Obsodbe zaradi zanikanja holokavsta so postale za Haverbeckovo že rutina, nazadnje so jo oktobra obsodili na 11 mesecev zapora, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Sodnik Christoph Neelsen je na branju sodbe dejal, da Haverbeckova ne uvidi problema in še vedno vztrajno zanikuje holokavst.

Ni pa še niti jasno, če bo Haverbeckova tudi morala v zapor, saj je napovedala, da se bo na sodbo pritožila.

Haverbeckova, ki so jo mediji poimenovali "nacistična babica", je v več prispevkih za lokalni časopis Stimme des Reiches (Glas ljudstva) zanikala množično iztrebljanje Judov. Tudi včeraj je Havebeckova v svoji zaključni besedi govorila o "laži Auschwitz" in poudarila, da koncentracijsko taborišče Auschwitz ni bilo taborišče za iztrebljanje, ampak delavsko taborišče, kjer niso zaplinjevali ljudi.

Zaradi različnih prekrškov v okviru zanikanja holokavsta je Haverbeckovo nazadnje obsodilo sodišče v Bad Oeynhausen oktobra na 11 mesecev zapora, septembra sodišče v Detmoldu na osem mesecev, novembralani pa sodišče v Hamburgu na 10 mesecev. Nobena od sodb še ni pravnomočna.