mlin Svet24.si

8-letnika skalpiralo na šolskem ogledu kmetije

medved, rjavi medved Svet24.si

Ministrstvo sledilo stroki: Letos bodo odstrelili ...

1701778337-dsc9818-01-1701778319724 Necenzurirano

"Kar sta na policiji počela Žakelj in Tonin, je ...

cernivceva 6a PL Reporter.si

Milijon in pol evrov vredne hiše gradbenega ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

marjetka-voglar-in-rudi-mlakar, poroka-na-prvi-pogled Njena.si

Rudi premagal vse ovire in zanetil ljubezen

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Nemka Lena zmagovalka Evrovizije

Deli na:

V Oslu se je z zmago 19-letne Nemke Lene s pesmijo Satellite sklenilo 55. tekmovanje Eurosonga. Lena Meyer - Landrut se že od petega leta ukvarja z baletom, glasbeno pa se je uveljavila šele na letošnjem nemškem predizboru "Unser Star Für Oslo" (Naša zvezda za Oslo).

V Oslu se je z zmago 19-letne Nemke Lene s pesmijo Satellite sklenilo 55. tekmovanje Eurosonga. Lena Meyer - Landrut se že od petega leta ukvarja z baletom, glasbeno pa se je uveljavila šele na letošnjem nemškem predizboru "Unser Star Für Oslo" (Naša zvezda za Oslo).

Največji glasbeni festival na svetu je spremljalo kar 120 milijonov gledalcev.

Lena je še srednješolka, ki bi se ravno ta čas morala pripravljati na maturo. Učenje bo zdaj, ko je prepričljivo zmagala v Oslu, še malo počakalo. Pesem Satellite se je že pred Eurosongom pojavljala na evropskih glasbenih lestvicah, tudi v Sloveniji.

V finalu Eurosonga, ki se je začel v soboto zvečer in se je zavlekel čez polnoč, je sodelovalo 20 držav, ki se jim je uspelo prebiti čez torkov oziroma četrtkov predizbor, še štiri velike - Nemčija, Velika Britanija, Španija in Francija -, ki so največ prispevale v evrovizijsko blagajno in si s tem zagotovile svoj nastop, in Norveška kot lanska zmagovalka.

Eurosong si je v živo ogledalo 18.000 obiskovalcev, ki so za vstopnice odšteli med 60 in 200 evri. Festival je letos potekal pod geslom Deli trenutek (Share the moment). Da bi podprli ta slogan, so norveški organizatorji povabili družine iz vseh nastopajočih držav, da so prek velikih zaslonov s svojimi nacionalnimi zvezdami delile upanje na zmago.

Prireditev so tako kot oba predizbora povezovali priznana norveška voditeljica Nadia Hasnaoui, pevka, pisateljica in novinarka Haddy Jatou N'jie ter voditelj otroških oddaj in pisatelj Erik Solbakken, za slovenske gledalce pred TV sprejemiki pa je poskrbel Andrej Hofer.

Eurosong je uveljavil tudi določena pravila, med njimi denimo, da nastopajoči ne smejo biti mlajši od 16 let ter da se jih na odru ne sme pojaviti več kot šest. Slednje se je nocoj zgodilo španski zasedbi. Nastopajočim se je pridružil zagret občudovalec, za katerega je poskrbela policija, Daniel Diges pa je zato moral nastopiti še enkrat.

Še nekaj zanimivosti. Eden izmed avtorjev glasbe in besedila za pesem Velike Britanije je bil Pete Waterman, ki je med drugim pomagal pri glasbeni karieri slovite avstralske pevke Kylie Minogue, francoska pesem plesalca iz Konga Jessyija Matadorja "Allez Olla Ole" pa bo himna Francozov na svetovnem prvenstvu v nogometu. Sicer je letošnji Eurosong, ki je bil obarvan s precej mladimi pevci in pevkami, ponudil skladbe, večinoma zapete v angleškem jeziku, od katerih je bilo kar nekaj balad. Koreografsko je bila ena zanimivejših držav Belorusija s kostumi metuljev.

Letošnja novost tekmovanja je bilo glasovanje, ki je potekalo že od začetka prve pesmi. Nastopajoče so ocenjevale nacionalne strokovne komisije, ki so ocene združile s telefonskimi glasovi gledalcev pred malimi zasloni. Slovensko strokovno komisijo so sestavljali tekstopiska in glasbenica Urša Vlašič, glasbeni kritik Miroslav Akrapovič, Sandra Feketija, ki je na Eurosongu že večkrat sodelovala kot spremljevalna pevka, član lanskih slovenskih predstavnikov na Eurosongu Quartissimo Matjaž Bogataj in nekdanji odgovorni urednik Razvedrilnega programa TV SLO Dušan Hren. Slovensko odločitev je v Oslo sporočil Andrea Flego. Slovenija je namenila 8 točk Srbiji, 10 Nemčiji in 12 Danski.

Znani so tudi rezultati predizborov; Slovenija se je s šestimi točkami uvrstila na predzadnje, 16. mesto.