pokol-v-šoli-vladislava-ribnikarja, obletnica-pokola Svet24.si

Srbija pred obletnico krvavega poboja v beograjski...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

hisa brglez-pl016 Reporter.si

Hiše, avti in bančni računi evropskih ...

doncic Ekipa24.si

Kakšen odgovor Luke! Je kdo dvomil vanj? Vsem je ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

sekulic slovenija af Ekipa24.si

Tole je očitno menjava za Mika Tobeyja! Američan...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Nemčijo razburja samomor terorizma osumljenega Sirca

Deli na:
Nemčijo razburja samomor terorizma osumljenega Sirca

Foto: Arhiv Reporterja

Samomor terorističnega osumljenca Džaberja Albakra, ki so ga v sredo našli obešenega v njegovi zaporniški celici v Leipzigu, je v Nemčiji sprožil ostre odzive. Nemški politiki so se na novico odzvali z zahtevo po preiskavi, Albakrjev odvetnik po uradni dolžnosti pa je ocenil, da gre za pravosodni škandal, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Kot je dejal odvetnik Alexander Hübner, so v zaporu v Leipzigu vnaprej vedeli, da obstaja nevarnost, da bo Albakr storil samomor. V svoji zaporniški celici je Albakr že uničil luči in poškodoval vtičnico. Prav zaradi tega se je Hübner še popoldan po telefonu pogovarjal s predstavniki zapora, ki so mu zagotovili, da je Albakr pod stalnim nadzorom.

22-letnega Albakrja so v sredo zvečer našli obešenega v njegovi zaporniški celici. O smrti sirskega begunca je prvi poročal nemški časnik Bild. Ta je tudi navedel, da naj bi Albakrjevo celico nadzorovali samo vsako uro. Natančne okoliščine Albakrjeve smrti še niso znane.

Številni nemški politiki so bili ob objavi novice ogorčeni, med njimi tudi nemška ministrica za družino Manuela Schwesig, ki se je javno vprašala, kaj se dogaja na Saškem.

Tožilstvo v nemškem mestu Karlsruhe ni želelo potrditi novice, da naj bi Albakr za svoje sodržavljane, ki so zaslužni za njegovo ponedeljkovo aretacijo v Leipzigu, dejal, da so vedeli za njegove kaznive namere. Na vprašanje, ali bodo Sirce v preiskavi sedaj zaslišali kot priče ali osumljence, na tožilstvu niso odgovorili.

Potem ko so ga prijavili trije sirski begunci, je Albakra v ponedeljek v Leipzigu prijela nemška policija. V njegovem stanovanju v Chemnitzu so našli 15 kilogramov razstreliva, direktor nemške obveščevalne službe Hans-Georg Maassen pa je v torek potrdil, da je načrtoval napad na berlinsko letališče v imenu skrajne skupine Islamska država.

Albakr je v Nemčijo prišel kot sirski begunec februarja lani. Njegovo registracijo so opravili v Münchnu, nato so ga nastanili v Chemnitzu. Oktobra lani so mu priznali azil za tri leta. Od marca letos je bil prijavljen v Eilenburgu severno od Leipziga. V tem obdobju se je vmes vrnil tudi v Sirijo, kar je potrdila njegova družina. Jeseni lani je tako bil dvakrat v Turčiji, nato pa se je nekaj časa zadrževal v sirskem mestu Idlib.