oranžno opozorilo Svet24.si

Arso oranžen alarm prižgal tudi za severovzhod, ...

kača-na-policijski-postaji Svet24.si

Kača s policijske postaje Koper

1706792389-b60k4933-1706792354008 Necenzurirano

Furs blokiral premoženje nekdanjega ministra ...

1696960818-172a6788-1696960549922 Reporter.si

Teorije zarote: bo Anžetu Logarju uspelo prevzeti...

Komplet za trening Ekipa24.si

Šik po francosko s slovensko noto

skrito-v-raju Njena.si

Skrito v raju: Kako je danes videti kamp Paradiso?...

doncic Ekipa24.si

Ste videli to? Navijači Oklahome z majicami z ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Nemčija voli: pričakuje se zmaga Merklove, a kakšna bo koalicija?

Deli na:
Nemčija voli: pričakuje se zmaga Merklove, a kakšna bo koalicija?

Foto: Reuters

Skoraj 62 milijonov Nemcev je danes povabljenih na volišča, da odločijo, kakšna vlada bo Nemčijo vodila v prihodnjih štirih letih. Kanclerka Angela Merkel se bo najverjetneje obdržala na oblasti, a vprašanje je, kakšno koalicijo bo morala oblikovati. Bitka je bila ostra do konca, saj se naj bi kar petina volivcev odločila v zadnjih treh dneh.

Kanclerkini konservativni uniji CDU/CSU v javnomnenjskih raziskavah že ves čas dobro kaže, saj si lahko danes obeta okoli 40 odstotkov glasov. Opozicijskim socialdemokratom (SPD) zadnje ankete napovedujejo okoli 27, Zelenim devet in Levici dobrih osem odstotka glasov.

Po več mesecih dolgočasnega volilnega boja je postalo v zadnjih dneh zelo napeto, saj je razmerje med dosedanjo črno-rumeno koalicijo ter rdeče-zeleno-rdečo opozicijo zelo izenačeno. Merklovi se resda nasmiha še en mandat na čelu vlade, a kakšni, je vprašanje.

Glavni neznanki sta dve: ali se bo v bundestag uspelo prebiti koalicijskim liberalcem (FDP) in ali bo to uspelo Alternativi za Nemčijo (AfD), ki terja odpravo evrskega območja. Preboj FDP bi verjetno pomenil še eno črno-rumeno vlado, preboj AfD ravno nasprotno. Če ne bo črno-rumene, se kot najverjetnejša omenja velika črno-rdeča koalicija CDU/CSU in SPD.

Ker v Nemčiji ni volilnega molka, je bilo tako še v soboto zelo napeto - volilni kandidati so na ulicah nagovarjali še neodločene volivce, objavljale so se ankete, potekala so še zadnja televizijska soočenja.

Volišča bodo odprta od 8. ure zjutraj do 18. zvečer, takoj nato bodo objavljeni prvi izidi vzporednih volitev. Prvi uradni izidi bodo sledili kmalu. A zaradi zapletenega sistema izračunavanja mandatov ter predvidoma tesnega rezultata utegne miniti kar nekaj ur, preden bo zares jasna sestava novega bundestaga, opozarjajo v Berlinu.

Obenem bodo v gospodarsko močnem Hessnu danes potekale deželnozborske volitve, na katerih se bo podobno kot na zvezni ravni za preživetje borila črno-rumena koalicija ministrskega predsednika Volkerja Bouiffiera (CDU). Razmerja moči so podobna kot na ravni države.