aki 1 Odkrito.si

Pevec skupine Parni valjak v smrtni nevarnosti?

denise dame Svet24.si

VIDEO: Okajena na oder

Ana Nikolić obrez Svet24.si

FOTO: Fatalne ženske srbske in črnogorske mafije

Brdo pri Kranju Svet24.si

FOTO: Incident na Brdu pri Kranju: srbska ...

nick-jonas-billboard-music-awards-2016-03 Najstnica.si

Nick Jonas se je tako poklonil preminulemu ...

princ william in kate Njena.si

Tako se je Kate poklonila princesi Diani

MARAAYA 1 (neobrezana) (1 of 1) Njena.si

Maraya: Nasmejana in skrivnostna

Svet

Nemčija s strožjim nadzorom skrajnih islamistov, ki ogrožajo varnost

Deli na:
Nemčija s strožjim nadzorom skrajnih islamistov, ki ogrožajo varnost

Foto: Getty Images

Nemčija bo po napadu v Berlinu poostrila protiteroristično zakonodajo - hitrejše deportacije in nadzor skrajnežev, ki bi bili grožnja javni varnosti.

Nemški pravosodni minister Heiko Maas in notranji minister Thomas de Maiziere sta včeraj v Berlinu napovedala nov sveženj strožjih ukrepov v zvezi z nadzorom, ki vključuje tudi zaporne kazni za skrajne islamiste, ki bi bili grožnja javni varnosti ter elektronske zapestnice za skrajneže v Nemčiji, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Med ukrepi, ki so odziv na decembrski napad s tovornjakom na božični tržnici v Berlinu, v katerem je umrlo 12 ljudi, so tudi pospešene deportacije ilegalnih migrantov.

"Pravna država, ki se zmore braniti, je najboljši odgovor na dejanja in sovraštvo teroristov," je poudaril Maas ob predstavitvi ukrepov.

Ob tem je napovedal, da bo Nemčija vršila "nujen pritisk", vključno s sankcijami v zvezi s pomočjo državam, ki ne sprejmejo vrnjenih državljanov, ki jim je Nemčija zavrnila prošnjo za azil. Z ukrepi "na vseh političnih področjih" pa bo Berlin vršil pritisk na države, ki niso odvisne od pomoči Nemčije.

Tunizijca Anisa Amrija, ki naj bi izvedel napad v Berlinu, so nemške oblasti nameravale deportirati, a ga niso mogle, saj iz Tunizije niso prejele potrebnih dokumentov.

V skladu s poostreno zakonodajo bo tudi omejeno gibanje prosilcev za azil, ki se predstavljajo pod lažnimi identitetami. Po napadu v Berlinu se je namreč izkazalo, da se je Amri predstavljal s kar 14 imeni.

Vlada kanclerke Angele Merkel se po valu beguncev, ki so lani prišli v Nemčijo, sooča s pozivi k hitrejšemu vračanju prosilcev za azil v njihove domovine. Pritiski na vlado so se še okrepili po poletnih napadih na Bavarskem ter vrsti izgredov, povezani s prosilci za azil v Nemčiji.