Mile Ćulibrk Svet24.si

Umrl izbrisani kralj pleskavic, velik prijatelj ...

Taylor Swift Svet24.si

Nov album Taylor Swift – 31 pesmi, vsaka s ...

Vežnaver Necenzurirano

Afera sodna stavba: ko je država plačala ...

ljudmila novak pl Reporter.si

Ljudmila Novak: »Če nekdo stokrat pove, da sem ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

Simon Vadnjal Revija Stop

Znani obrazi so zelo okoljsko ozaveščeni

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Nemčija in ZDA v pogajanja o protivohunskem sporazumu

Deli na:
Nemčija in ZDA v pogajanja o protivohunskem sporazumu

Foto: Reuters

Parlamentarni odbor nemškega bundestaga za nadzor nad obveščevalnimi službami je včeraj pet ur in pol zasliševal vodjo urada kanclerke Angele Merkel Ronalda Pofallo. Pofalla je po zaslišanju pred predstavniki medijev zatrdil, da v Nemčiji ne prihaja do množičnih kršitev temeljnih pravic ter da se Nemčija z ZDA pogaja o protivohunskem sporazumu.

Pofalla je medijem povedal, da so tajne službe ZDA in Velike Britanije Berlinu že poslale pisna zagotovila, da spoštujejo nemško pravo in zakone. V Nemčiji ni milijonkratnih kršitev temeljnega prava, je poudaril Pofalla po poročanju nemške tiskovne agencije dpa.

Sicer pa je tesen sodelavec nemške kanclerke Angele Merkel povedal še, da so se že zgodila prva srečanja med predstavniki nemške tajne službe BND in ameriške Agencije za nacionalno varnost (NSA) na temo protivohunskega sporazuma, ki naj bi ga sklenili Nemčija in ZDA. ZDA po njegovih besedah takšnega sporazuma ne bi predlagale, če njihove izjave o spoštovanju nemškega prava v resnici ne bi držale.

Pofalla je ob tem takšen sporazum označil za "enkratno priložnost" za postavitev standardov za prihodnje delo tajnih služb na obeh straneh. Pogajanja o sporazumu se bodo po njegovih besedah začela še ta mesec.



Predsednik parlamentarnega odbora Thomas Oppermann iz opozicijskih socialdemokratov (SPD) je medtem predstavnikom sedme sile dejal, da zaslišanje ni prineslo veliko novih informacij o aferi. Odbor zato Merklovo še naprej poziva, naj od ZDA zahteva transparentnost, ki jo je obljubil ameriški predsednik Barack Obama.

Novinarji so Oppermanna vprašali tudi, ali bi lahko na kateri od prihodnjih sej odbora nastopila tudi Merklova sama. Oppermann je dejal, da ne izključuje možnosti, da poslanci k besedi povabijo tudi "ugledne goste", poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Ameriški žvižgač Edward Snowden je nedavno razkril, da je v programu nadzora BND sodelovala z NSA. Nemška vlada zanika, da bi sledili elektronskim komunikacijam državljanov in politikov.