stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij ...

jansa orban budimpesta cpac Reporter.si

Klavrn zaton Janeza Janše: Hrvat Plenković je ...

anamarija lampic nico gross af Ekipa24.si

Slovenska zvezdnica z ostro kritiko smučarske ...

Poleg britanskega škandala, Rebel razkriva tudi druga sporna povabila, vključno z 2-milijonsko ponud Odkrito.si

Kraljeva družina - Orgije in droga na zasebnih ...

parfumi Ekipa24.si

Kamera ujela znanega in uglednega slovenskega ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Nemčija bi Maroko, Alžirijo in Tunizijo uvrstila med varne države

Deli na:
Nemčija bi Maroko, Alžirijo in Tunizijo uvrstila med varne države

Foto: Getty Images

Nemčija si želi, da bi severnoafriške države pospešile postopke sprejemanja zavrnjenih prosilcev za azil, je dejal nemški notranji minister Thomas de Maiziere, ki se je odpravil na tridnevni obisk Maroka, Alžirije in Tunizije.

De Maiziere je za francosko tiskovno agencijo AFP pojasnil, da številni prosilci za azil pri sebi nimajo osebnih dokumentov ali pa so navedli lažna imena in druge osebne podatke, zato je oteženo njihovo vračanja v njihove domovine, saj obstaja dvom v državljanstvo zavrnjenih migrantov. Po njegovih besedah bi koristila moderna tehnologija, kot so biometrični osebni dokumenti, ki bi lahko pomagali pri identifikaciji zavrnjenih. Nemčija bi pri tem severnoafriškim državam pomagala pri vzpostavljanju ustreznih podatkovnih baz.

"Naš cilj so pospešeni in učinkovitejši postopki," je poudaril de Maiziere, ki se je včeraj odpravil v Maroko, kjer je začel severnoafriško turnejo.

Nemčija sicer poskuša zajeziti število prihodov prosilcev za azil na svoje ozemlje, med drugim tudi z zakonodajo za uvrstitev Maroka, Alžirije in Tunizije med varne države. Številne države ob balkanski migrantski poti so to že storile, kar je znižalo število migrantov iz teh držav, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Po podatkih nemške vlade so prihodi migrantov iz severne Afrike konec lanskega leta narasli, januarja letos pa drastično upadli.

Skupine za človekove pravice so kritizirale uvrstitev severnoafriških držav med varne, saj so v njih pogosto kršene človekove pravice, kot sta svoboda govora in združevanja. De Maiziere je kritike zavrnil in poudaril, da bodo individualne prošnje za mednarodno zaščito še vedno obravnavali.