favorskaya Svet24.si

Ruske oblasti aretirale novinarko, ki je pokrivala...

Natasha Diddee Svet24.si

Priljubljena blogerka leta živela brez želodca, ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

doncic Ekipa24.si

Zaigralo vam bo srce! Ste videli, v kakšni majici...

lara, topki, skrito-v-raju Njena.si

Skrito v raju: Skrivnost Larinih pletenih topkov

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Nemci obnovili tiralico za pobeglim udbovcem

Deli na:
Nemci obnovili tiralico za pobeglim udbovcem

Nemška zvezna policija je obnovila tiralico za 68-letnim Josipom Perkovićem, nekdanjim visokim funkcionarjem Udbe, ki ga sumijo vpletenosti v umor Stjepana Đurekovića, nekdanjega direktorja Ine-Marketinga.

Đurekovića, hrvaškega disidenta in emigranta, je leta 1983 umoril od Udbe plačani Krunoslav Prates, ki so ga v Nemčiji leta 2008 obsodili na doživljenjski zapor. Nemški organi pregona pa skušajo za rešetke spraviti tudi tiste, ki so umore naročali oziroma zanje vedeli. Eden od teh je Josip Perković, nekdanji visok uradnik jugoslovanske in hrvaške Udbe, tajne politične policije, ki so jo vodilni komunisti po nekdanjih jugoslovanskih republikah uporabljali in zlorabljali še v osemdesetih letih prejšnjega stoletja, ko je demokracija že trkala na vrata.

Nemška zvezna policija je obnovila tiralico in za informacije, kje se Perković nahaja, zvišala nagrado na 12.000 evrov, poročajo hrvaški mediji. Hrvaška prej ni bila dolžna izročiti Perkovića Nemcem, z njenim vstopom v Evropsko unijo pa se to spremeni, saj bo morala upoštevati mednarodne tiralice. Toda leva hrvaška vlada je pripravila predlog zakona, po katerem bi evropska tiralica veljala samo od leta 2002 naprej. Proti temu se je že oglasil del hrvaške javnosti, češ da si Hrvaška ne more privoščiti, da bi vstopila v EU pod sumom, da štiti zločine iz časa komunizma. Prav zaradi teh mahinacij hrvaške vlade nemške premierke Angele Merkel ne bo na proslavo ob vstopu Hrvaške v EU, čeprav je uradna in diplomatska razlaga ta, da enostavno nima časa.

Ob tem je zanimivo to, da je Perkovićev sin Sašo na Hrvaškem svetovalec za nacionalno varnost, tja pa ga je postavil nekdanji visok komunistični funkcionar in hrvaški predsednik Stjepan Mesić. Sicer Nemci navajajo, da naj bi se udbovski morilec nahajal bodisi v Zagrebu (ali na Pantovčaku 194 a ali na Ulici Antuna Bauera 19), lahko pa tudi v Klenovici ali Novem Vinodolskem.