bolnišnica Svet24.si

Družinski zdravniki: Če se to zgodi, bomo kmalu ...

postojnska jama Svet24.si

V 200 letih so vodniki skozi Postojnsko jamo ...

borut petek Necenzurirano

Nekdanji Janšev zaupnik je zdaj milijonar. Kdo ga...

grims cerkev-kriz mora bit-facebook Reporter.si

Kako Cerkev omogoča predvolilno kampanjo Branka ...

mark cuban pravi mvp pm Ekipa24.si

Provokacija v srbskem jeziku?! Neverjetno, kaj o ...

Pogled, ki pove vse! Odkrito.si

Meghan - ljubosumni izpad? Ženski ukazala, naj se...

maribor Ekipa24.si

Maribor zavit v črno: Umrl nekdanji nogometaš ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Nemci dali Angeli Merkel hudo klofuto: Islam ni del Nemčije

Deli na:
Nemci dali Angeli Merkel hudo klofuto: Islam ni del Nemčije

Horst Seehofer in Angela Merkel - Foto: Reuters

Nemška kanclerka Angela Merkel in njen novi notranji minister Horst Seehofer sta se zapletla v debato, ali islam pripada Nemčiji ali ne. Večina Nemcev daje prav Seehoferju.

Notranji minister Horst Seehofer, ki je tudi prvi mož bavarske Krščansko-socialne unije (CSU), je glasen kritik politike odprtih vrat za begunce in migrante. Že kot ministrski predsednik Bavarske je v nemško kanclerko uperil več bodic, ker je jeseni 2015 na stežaj odprla nemška vrata za prosilce za azil.

Nemci pritrdili Seehoferju

Zdaj pa je zagovornike odprtih vrat razjezil z izjavo, da so muslimani sicer del Nemčije, ne pa tudi islam. Na to izjavo svojega ministra se je hitro odzvala Merklova, ki je zatrdila, da je islam del Nemčije.

A z Merklovo se po anketi, ki jo je opravil javnomnenjski inštitut YouGov, strinja samo 19 odstotkov Nemcev, kar 70 Nemcev pa meni, da islam ne pripada Nemčiji. Kar 71 odstotkov vprašanih tudi skrbi, da bo imel nekoč islam v Nemčiji prevelik vpliv, le 23 odstotkov pa zaradi tega ni zaskrbljenih.

Zaradi muslimanov vsak tretji Nemec živi slabše

32 odstotkov anketirancev je tudi odgovorilo, da naraščajoče število muslimanov v Nemčijo spreminja njihovo osebno vsakdanje življenje na slabše, 57 odstotkov pa je odgovorilo, da temu ni tako.

51 odstotkov Nemcev je tudi prepričanih, da nauki, ki jih vsebuje islamska vera, opravičujejo nasilje, 31 odstotkov se s tem delno ali popolnoma ne strinja.

Nemci proti naglavnim rutam

65 odstotkov Nemcev je (delno ali popolnoma) prepričanih, da muslimanke, ko opravljajo naloge predstavnice države, ne bi smele nositi muslimanskih naglavnih rut, 25 odstotkov pa jih meni, da lahko muslimanke tudi v teh primerih nosijo svoje naglavne rute.