Revija Reporter
Svet

Nekdanjo argentinsko predsednico Kirchnerjevo obtožili korupcije

STA

28. dec. 2016 6:00 Osveženo: 10:02 / 09. 8. 2017

Deli na:

Cristina Kirchner zanika, da bi storila karkoli narobe, in vztraja, da gre za politično motivirane obtožbe.

Nekdanjo argentinsko predsednico Cristino Kirchner je včeraj preiskovalni sodnik obtožil korupcije in odredil zamrznitev njenega premoženja v vrednosti 10 milijard argentinskih pesov oziroma 600 milijonov evrov. Kirchnerjeva, ki je bila predsednica med letoma 2007 in 2015, je obtožbe označila za politične.

Obtožena je, da je njena vlada javne razpise v Patagonii na jugu države priredila v prid poslovneža Lazara Baeza, ki je bil blizu njeni družini. Direktor gradbenega podjetja BTP, ki je v zaporu od aprila, je v letih med 2003 in 2015, ko sta predsedovala Cristina Kirchner in njen soprog Nestor, znatno obogatel.

"Nisem prijateljica niti družabnica Baeza," je v zagovoru sodniku dejala 63-letnica, kot poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Že doslej je zanikala, da bi storila karkoli narobe, in vztrajala, da gre za politično motivirane obtožbe. Sedanjega predsednika države Mauricia Macrija je obtožila, da se je zarotil proti njej.

Argentinsko sodišče je maja Kirchnerjevo v drugem sodnem postopku obtožilo tudi zaradi oškodovanja države. Škodo naj bi povzročila s špekulativnim upravljanjem menjalnih tečajev, ki ga je argentinska centralna banka izvedla ob koncu njenega mandata leta 2015.