stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

hezonja Ekipa24.si

Sramoten izpad! Hrvaški reprezentant in član ...

masterchef, 10 Njena.si

Teden dni premora za MasterChef Slovenija

jankovic hokej Ekipa24.si

Velike spremembe v zmajevem gnezdu! Novo ime ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Nekdanji južnoafriški predsednik Zuma končno v zaporu

Deli na:
Nekdanji  južnoafriški predsednik Zuma končno v zaporu

Južnoafriški predsednik Jacob Zuma je odstopil. - Foto: Profimedia

Prvič v burni zgodovini Južne Afrike se je zgodilo, da se je za zapahi znašel nekdanji predsednik države. 79-letni Jacob Zuma je namreč po vrsti zapletov ponoči vendarle začel prestajati zaporno kazen, na katero je bil obsojen zaradi nespoštovanja ustavnega sodišča. Politiku sicer očitajo korupcijo.

Da se preda policiji, se je po vrsti zapletov na koncu odločil Zuma sam, poročajo tuje tiskovne agencije. Kazen tako zdaj prestaja v zaporu EstCourt v svoji domači provinci KwaZulu-Natal na vzhodni obali države. Zumova hčerka Dudu Zuma-Sambudla je na Twitterju sporočila, da se oče dobro počuti in je dobre volje, na poti v zapor naj bi se celo smejal.

Odvetniki nekdanjega predsednika so še v sredo zvečer vložili nujno prošnjo za preložitev začetka prestajanja zaporne kazni. Po poročanju medijev so nato pozno zvečer na njegov dom prispeli številni policisti, nato pa so sledila večurna pogajanja z Zumo in njegovimi odvetniki. Pred tem je nekdanji predsednik več dni zavračal odhod v zapor, policija pa se je že pripravljala na njegovo aretacijo, če se bi predal do roka, ki se je iztekel ob polnoči.



Zuma je bil prejšnji teden obsojen na 15 mesecev zapora zaradi nespoštovanja sodišča. Kazen mu je izreklo ustavno sodišče, ker se ni odzval na sodni poziv na zaslišanja pred preiskovalno komisijo, ki preučuje vrsto očitkov o korupciji v času Zumovega vodenja države v letih 2009-2018. To je sploh prvič po odpravi apartheida, da je bil v Južni Afriki nekdanji predsednik obsojen na zapor.

Prihodnji ponedeljek bo ustavno sodišče sicer odločalo o Zumovi prošnji za razveljavitev zaporne kazni. Njegovi odvetniki po poročanju medijev trdijo, da bi bivanje v zaporu spričo Zumovega slabega zdravstvenega stanja lahko ogrozilo njegovo življenje, zato zahtevajo ponovno preučitev primera.