nadzornasoba Svet24.si

Na intenzivnem covidnem oddelku: 40 minut ...

mandarine Svet24.si

Pri nas prijavili hrvaške mandarine, ki so ...

Bryan Adams Svet24.si

Bryan Adams pozitiven – že drugič v enem mesecu!

janez jansa ek Reporter.si

Zakaj Janša ne pove, kaj zameri evropskima ...

Dikaucic-interpel Necenzurirano

Vladavina lopovov #kolumna

Gordana Grandošek Whiddon Njena.si

Vražja dama spregovorila o izgubi otroka

mura mm 1 Ekipa24.si

NOROOO! Britanec IAN, veliki NAVIJAČ Mure, je v ...

Svet

Nekdanji general Ciuca je novi romunski premier

Deli na:
Nekdanji general Ciuca je novi romunski premier

Nicolae Ciuca - Foto: Profimedia

Oba domova romunskega parlamenta sta danes izglasovala zaupnico novi vladi pod vodstvom premierja Nicolaeja Ciuce. Ta se bo moral sicer že 25. maja 2023 temu položaju odreči in ga v skladu z dogovorom prepustiti kandidatu druge koalicijske stranke.

Vladajoči liberalci (PNL) in njihovi glavni tekmeci, doslej opozicijski socialni demokrati (PSD), so dogovor o oblikovanju skupne vlade, v kateri bo sodelovala še manjša stranka madžarske manjšine UDMR, dosegli minuli konec tedna. Na ta način naj bi rešili globoko politično krizo v državi, ki jo je še dodatno zaostrila pandemija covida-19.

Obe stranki sta že sodelovali v vladi v letih od 2012 do 2014, a kljub temu se zdi njuno sodelovanje mnogim nenaravno, piše avstrijska tiskovna agencija APA. Obenem dodaja, da bo imela v novi vladi glavno besedo verjetno stranka PSD, saj ima v parlamentu več glasov od liberalcev. A PSD je v času, ko je vodila Romunijo, nazadnje v letih 2017-2019, postala predvsem sinonim za korupcijo, nepotizem in poseganje v pravosodje.

Tokratni dogovor PNL in PSD o vnovičnem sodelovanju sicer temelji na rotirajočem predsedovanju vladi do rednih volitev decembra 2024. Prvi je to nalogo prevzel donedavni obrambni minister iz vrst PNL, upokojeni general Ciuca, ki mu je predsednik države Klaus Iohannis v ponedeljek podelil mandat za sestavo vlade. Glede na koalicijski dogovor bo po letu in pol vodenje vlade prevzel kandidat PSD, predvidoma Marcel Ciolacu.54-letni Ciuca si je ime ustvaril predvsem v letih 2001-2004 kot poveljnik romunskih vojaških kontingentov v Afganistanu in Iraku. Njegova vladna ekipa je danes v spodnjem domu parlamenta po poročanju APA prejela 318 poslanskih glasov podpore, za zaupnico pa bi jih zadostovalo že 84 manj. "Svoje politične razlike potiskamo na stran (...) da bi končali napet položaj, v katerem je ta država," je pred poslanci danes poudaril Ciuca.

Romunija je v veliki politični krizi že vse od začetka oktobra, ko je bila tedanjemu premierju Florinu Cituju (PNL) v parlamentu izglasovana nezaupnica. Koalicijski partnerji, zeleno-liberalno usmerjena stranka USR, so ga zapustili zaradi "diktatorskega vladanja".

Politično krizo je medtem poglobila še pandemija covida-19. Epidemiološke razmere v državi so ena najslabših na svetu. V državi je cepljenih le okoli 37 odstotkov od skupno 19 milijonov prebivalcev.

Loading...