Revija Reporter
Svet

Nekdanji direktor FBI v svoji knjigi oster do Trumpa

STA

13. apr. 2018 8:43 Osveženo: 8:43 / 13. 4. 2018

Deli na:

Nekdanji direktor ameriške zvezne policije FBI James Comey je napisal knjigo z naslovom Višja zvestoba, ki bo izšla prihodnji teden, vendar ameriški mediji že objavljajo udarne odlomke. Trump je Comeyja odpustil maja lani, ker ni hotel ustaviti preiskave ruskega vpletanja v ameriške volitve.

Nato je namestnik pravosodnega ministra ZDA Rod Rosenstein za vodenje preiskave imenoval neodvisnega tožilca Roberta Muellerja, ki sedaj preiskuje tudi Trumpovo oviranje preiskave, med drugim zaradi tega, ker je odpustil Comeyja. Trump trenutno razmišlja, kako bi se znebil tako Muellerja kot Rosensteina.

Comey med drugim trdi, da je bil tedanji minister za domovinsko varnost in sedanji šef Trumpovega kabineta, general John Kelly ogorčen nad odslovitvijo Comeya in je tudi sam menda ponudil odstop.

Comey v knjigi večinoma sledi temu, kar je že povedal javno in kar je prišlo na dan v medijih, Bela hiša naj bi na objavo knjige odgovorila s pomočjo republikanske stranke, ki je že odprla posebno spletno stran za ta namen. Comeyja bodo predstavili kot lažnivega nastopača.

Nekdanji newyorški tožilec Comey v knjigi Trumpa primerja z mafijskimi šefi, ki jih je preganjal po službeni dolžnosti. Trdi, da je predsednik povsem brez etike, kronični lažnivec, egoist obseden z zvestobo, njegovo vodenje ZDA pa je kot gozdni požar, ki uničuje vse tisto, kar je dobrega v državi.

Comey navaja, da je bil Trump obseden z navedbami v razvpitem dosjeju britanskega obveščevalca Christopherja Steela in ga je večkrat prosil za uradno preiskavo FBI, ki naj dokaže, da je opis orgije z ruskimi prostitutkami v moskovskem hotelu lažen.

Dosje navaja, da je Trump prostitutkam naročil, naj urinirajo v posteljo, v kateri je pred leti spal Barack Obama. Trump naj bi Comeyju naročal preiskavo za zavrnitev navedb v dosjeju ker te vznemirjajo in povzročajo bolečino njegovi soprogi Melanii.

Comey se v knjigi tudi norčuje iz Trumpa, pri katerem je opazil bele podočnjake od očal iz salona za sončenje in predolgo kravato. Pozornost je namenil tudi rokam, ki so menda manjše od njegovih, vendar ne premajhne.

Velikost rok oziroma dlani je bila predvolilna ost zbadanja med Trumpom in republikanskimi nasprotniki, pri čemer naj bi majhna dlan pomenila tudi majhen spolni organ.

V knjigi Comey med drugim obžaluje svoj pristop k preiskavi demokratske predsedniške kandidatke Hillary Clinton, ki ga uvršča med razloge za svoj poraz proti Trumpu.

Comey je na novinarski konferenci julija 2016 povedal, da ni razlogov za obtožnico zaradi uporabe zasebnega strežnika elektronske pošte, vendar je dodal komentar, da je Clintonova neprevidno ravnala z zaupnimi podatki.

Nato je malce pred volitvami spet uvedel preiskavo, ki pa ni ugotovila nič novega. Clintonova je prepričana, da je to pri Američanih vzbudilo sum, da je nekaj vseeno skrivala ali storila narobe in je izgubila glasove podpore ameriških volivcev.

Comeyjeva knjiga bo podobno kot knjiga novinarja Michaela Wolffa in številnih drugih nekaj časa zaposlovala ameriške elektronske medije, vendar bo najverjetneje prav tako kmalu šla v pozabo, saj bo v povezavi s Trumpom kmalu na sporedu spet kaj novega.