sekolar, mizna krožna žaga Svet24.si

Zaradi nove omrežnine gospodarstvo na okope, ...

traktor Svet24.si

Tatvina traktorja - pozor, pomagajte najti tatu

1715949373-dsc06037-1715949336712 Necenzurirano

"Ne morem izključiti, da so na uradu vzporedno ...

jure bracko evita hanzic zvezdana lubej mediaspeed Reporter.si

Pravnomočno poražena NKBM: šlo je za tipično ...

viola Ekipa24.si

Diverzantska akcija: Viole v Ljubljani napadle ...

skrito-v-raju Njena.si

Skrito v raju: Renato šokiral z maščevanjem

samir handanovic 24 pm Ekipa24.si

Nova služba za Samirja Handanovića! Nekdanji ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Ne odhajajte: Cameron Škotom obljublja nove pristojnosti

Deli na:
Ne odhajajte: Cameron Škotom obljublja nove pristojnosti

Foto: Reuters

Britanski premier David Cameron, velik zmagovalec nedavnih parlamentarnih volitev, se je včeraj prvič po ponovni zasedbi premierskega stolčka sestal z vodjo Škotske nacionalne stranke (SNP) in škotsko premierko Nicolo Sturgeon. Zatrdil ji je, da bo Škotska dobila nove pristojnosti, a možnost polne fiskalne avtonomije je zavrnil.

Levo usmerjena SNP, ki se zavzema za neodvisno Škotsko, je na nedavnih volitvah na Otoku zabeležila velik uspeh, saj je zasedla skoraj vse poslanske sedeže, ki pripadajo Škotom.

Cameron je Sturgeonovi zatrdil, da bo v celoti uresničil predloge posebne komisije o prenosu dodatnih pristojnosti iz Londona v Edinburgh. T.i. Smithova komisije je bila oblikovana po lanskem referendumu o neodvisnosti Škotske, na katerem so se Škoti s 55 proti 45 odstotkom izrekli, da ostanejo del Združenega kraljestva.

"Izpolnjujem obljubo, ki sem jo dal, da bo poročilo Smithove komisije o nadaljnji devoluciji v celoti uresničeno," je bil po poročanju francoske tiskovne agencije AFP po srečanju jasen premier.

Kot je še obljubil, bo poleg tega razmislil o predlogih Sturgeonove o prenosu še novih pristojnosti, in sicer na področjih, kot so davki za podjetja, sociala, minimalna plača in zakonodaja glede zaposlovanja. Po besedah škotske premierke so to ključna področja za doseganje gospodarske rasti, zato hoče, da so povsem v rokah parlamenta v Edinburghu.

Kot je včeraj poudaril Cameron, pa ne podpira polne avtonomije Škotske na področju davkov. "Mislim, da ideja, da Škotom naložimo še sedem milijard funtov (deset milijard evrov) ali rezov pri izdatkih ali višanja davkov, ne bi bila dobra za Škotsko," je dejal.

Spomnil je, da bo po uresničitvi predlogov Smithove komisije Škotska imela nadzor nad več kot 60 odstotki svojega trošenja in bo njen regionalni parlament eden najmočnejših tovrstnih teles na svetu. Sturgeonova je dejala, da si na neki točki zagotovo želi tudi polne fiskalne avtonomije, a da sprejema, da ta zaenkrat še ni na dosegu, poroča AFP.