državna meja Svet24.si

Italija bi prekinila schengenski sporazum s ...

jesenice alge Svet24.si

Madež na Savi Dolinki je naraven pojav

1695633573-dsc09685-1695633263267 Necenzurirano

Predsednico republike zapušča ključni sodelavec

koscek erika Reporter.si

Poslovne skrivnosti partnerja Erike Žnidaršič: ...

kidd doncic Ekipa24.si

Kakšno je najnovejše zdravstveno stanje Luke ...

matija-rupel Njena.si

Skrito v raju: Igralec na odru gol kot glista

pogacar 1 Ekipa24.si

Tako malo je manjkalo! Tukaj je posnetek, ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Nato razmišlja o dolgoročni namestitvi enot v Evropi

Deli na:
Nato razmišlja o dolgoročni namestitvi enot v Evropi

Foto: Arhiv Reporterja

Zveza Nato spričo krize v Ukrajini razmišlja o dolgoročni namestitvi svojih enot v Evropi. Kot je v torek v kanadski Ottawi novinarjem pojasnil poveljnik Natovih sil v Evropi Philip Breedlove, morajo sicer o tej možnosti najprej razpravljati voditelji članic zavezništva in sprejeti ustrezno odločitev, poročajo tuje tiskovne agencije.

Breedlove je po srečanju s kanadskim premierom Stephenom Harperjem dejal, da so članice Nata po koncu hladne vojne začele na Rusijo gledati kot partnerko, vendar pa se je to spremenilo, ko je Rusija svojemu ozemlju priključila polotok Krim. "Ta paradigma se je spremenila. Rusija trenutno ne deluje kot partnerka," je poudaril.

"Mislim, da moramo razmisliti o svoji odzivnosti in pripravljenosti ter naposled tudi o namestitvi sil, da bi lahko odgovorili na nov vzorec delovanja, ki se je pokazal na Krimu in zdaj na vzhodu Ukrajine," je še pojasnil. Na novinarsko vprašanje, ali bi lahko zaradi razmer v Ukrajini za stalno okrepili navzočnost Natovih sil v članicah zavezništva, ki mejijo na Rusijo, pa je odvrnil, da morajo v Natu o tem še razmisliti.

Odločitev glede namestitve sil v Evropi naj bi po besedah Breedlovea sprejeli voditelji članic zavezništva na prihodnjem vrhu Nata.

Nato je v odgovor na zaostrovanje ukrajinske krize v vzhodnoevropske članice že sredi aprila poslal dodatne kopenske, zračne in pomorske sile. Ob tem zavezništvo ni izključilo možnosti dodatnih ukrepov oz. okrepitve sil, če bi se to izkazalo za potrebno.