Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

kyle-marisa-roth Odkrito.si

Nenadna smrt znane TikTok vplivnice

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Napadalec s kladivom brutalno pretepel 82-letnega moža vplivne ameriške političarke

Deli na:
Napadalec s kladivom brutalno pretepel 82-letnega moža vplivne ameriške političarke

Nancy Pelosi - Foto: Facebook

Vlomilec, ki so ga že ujeli, je včeraj zgodaj zjutraj v San Franciscu s kladivom napadel in pretepel 82-letnega Paula Pelosija, soproga predsednice predstavniškega doma ameriškega kongresa Nancy Pelosi. Kot kaže je šlo za politično motivirano nasilje, saj naj bi vlomilec od moža zahteval odgovor, kje je njegova žena.

Tiskovni predstavnik Pelosijeve Drew Hammil je sporočil, da Paula Pelosija zdravijo v bolnišnici in bi naj sčasoma povsem okreval. Prenesel je tudi zahvalo Pelosijeve reševalcem in policistom za hitro posredovanje.

"Kje je Nancy? Kje je Nancy," bi naj glasno spraševal vlomilec, preden je pretepel njenega moža, poročajo ameriški mediji, ki sklepajo, da gre za kakšnega od podpornikov bivšega predsednika ZDA Donalda Trumpa, ki odkrito sovražijo Pelosijevo.

Policija tega uradno sicer še ni potrdila. "Motiv za napad še preiskujemo," je dejal šef policije San Francisca William Scott, ki je napadalca identificiral kot 42-letnega Davida Depapeja.

Scott je še dodal, da sta se Depape in Pelosi ruvala za kladivo, dokler ni zmagal napadalec in začel z njim tepsti Pelosija. Policisti, ki so bili kot kaže prisotni na kraju zločina, so takoj nato napadalca obvladali in aretirali. Obtožili so ga poskusa umora.


Grožnje članom ameriškega kongresa in njihovim družinskim članom v zadnjem času naraščajo. Lani je kongresna policija preiskovala 9600 groženj članom kongresa.

Odmevali so tudi napadi nanje, kot tisti leta 2011, ko je napadalec ustrelil demokratsko kongresnico Gabrielle Giffords v Arizoni, in leta 2017, ko je strelec napadel republikanske kongresnike na treningu baseballa in hudo ranil republikanca iz Louisiane Steva Scalisa.

Kongresniki prejemajo grožnje po telefonu in tudi v živo, prenapeteži pa se pojavljajo tudi pred njihovimi domovi. Pelosijeva je bila v času napada na moža v Washingtonu, kamor se je pred kratkim vrnila s poti v Evropi.

Paul Pelosi je bogat finančnik in vlagatelj, ki večinoma ostaja v San Franciscu, medtem ko njegova žena v Washingtonu vodi kongres. Poročena sta že 59 let in imata pet odraslih otrok.

Letos je že bil v medijih zaradi vožnje v pijanem stanju, pri čemer je bil vpleten v nesrečo. Sodišče ga je obsodilo na pet dni zapora in tri leta pogojne kazni.