pokol-v-šoli-vladislava-ribnikarja, obletnica-pokola Svet24.si

Srbija pred obletnico krvavega poboja v beograjski...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

hisa brglez-pl016 Reporter.si

Hiše, avti in bančni računi evropskih ...

doncic Ekipa24.si

Kakšen odgovor Luke! Je kdo dvomil vanj? Vsem je ...

Tudi Brad Pitt je obupal .. Odkrito.si

Koga briga Barbariga?!

sekulic slovenija af Ekipa24.si

Tole je očitno menjava za Mika Tobeyja! Američan...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Največji bolgarski telekom za en evro v roke luksemburškemu lastniku

Deli na:
Največji bolgarski telekom za en evro v roke luksemburškemu lastniku

Foto: Reuters

V Luksemburgu registrirani konzorcij LIC33 je za en evro kupil največjega telekomunikacijskega operaterja v državi, družbo Vivacom. Država zahteva, da vlagatelji v konzorciju razkrijejo izvor kapitala, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Zasebni vlagatelj je kupil 43 odstotkov družbe Vivacom in 91 odstotkov orožarske tovarne Dunarit ter tovarne za popravilo letal Avionams. V poslu je prevzel lastništvo nad še nekaj manjšimi podjetji, tudi tremi televizijskimi postajami, za vse skupaj pa plačal en evro.

Prevzem je v Sofiji razkril prvi mož LIC33, Belgijec Pierre Louvrier. Ta se je opisal kot zasebni vlagatelj, specializiran za vlaganja v težavna podjetja.

LIC33 je deleže kupil od bolgarskega poslovneža Cvetana Vasiljeva, skupaj z družbami pa je prevzel še okoli 900 milijonov evrov dolga. Vasiljeva sicer bolgarske oblasti iščejo zaradi poneverbe, poslovnež pa se skriva v Srbiji. Bolgarija je že zahtevala njegovo izročitev.

Prevzem morajo potrditi bolgarski regulatorji.

Bolgarska vlada je zaenkrat v izjavi pozvala vlagatelje v LIC33, naj razkrijejo informacije o izvoru svojega kapitala. "Pri tem vztrajamo z namenom zagotoviti, da so investicije v državi članici EU opravljene le s sredstvi, pridobljenimi z zakonito gospodarsko aktivnostjo," navaja izjava.

Bolgarija se je EU pridružila leta 2007, njena zakonodaja pa po oceni dpa še vedno ni v skladu z zahodnimi standardi. Država ostaja tudi najrevnejša članica evropske povezave.