Klemen Jaklič Svet24.si

Ustavni sodnik Jaklič trdi, da ni potreboval ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

1709556859-172a8714-1709556621461 Necenzurirano

Kako rešiti javno zdravstvo? Ministrica naj ukine...

zala tomasic Reporter.si

Janšev propagandist Tomašič zlorablja Nova24TV ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

kyle-marisa-roth Odkrito.si

Nenadna smrt znane TikTok vplivnice

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Najstnici, ki se je pridružila IS, bodo odvzeli britansko državljanstvo

Deli na:
Najstnici, ki se je pridružila IS, bodo odvzeli britansko državljanstvo

Prejšnji teden je 19-letnico v begunskem taborišču v Siriji našel novinar britanskega časnika Times. - Foto: Profimedia

Najstnici iz Velike Britanije, ki se je pred leti pridružila skrajni skupini Islamska država (IS) v Siriji, zdaj pa se želi z novorojenčkom vrniti na Otok, bodo odvzeli britansko državljanstvo, je njeni družini sporočilo britansko notranje ministrstvo. Odvetnik njene družine je v torek sporočil, da se bodo na odločitev pritožili.

Shamima Begum je leta 2015, ko je bila stara 15 let, s še dvema prijateljicama pobegnila iz Londona v Sirijo. Prejšnji teden je 19-letnico, ki je po ofenzivi na džihadiste pobegnila iz Bahuza, trdnjave IS na vzhodu Sirije, v begunskem taborišču v Siriji našel novinar britanskega časnika Times. V pogovoru mu je zaupala, da se želi vrniti v Veliko Britanijo, v nedeljo pa je sporočila, da je rodila dečka. Dejala je, da je pred njim rodila že dva otroka, ki pa sta zaradi bolezni in podhranjenosti umrla v Siriji.

Po poročanju britanskih medijev v torkovem pismu, naslovljenem na njeno mater, piše, da ji bodo državljanstvo odvzeli v skladu z odločitvijo britanskega notranjega ministra Sajida Javida in da se na odločitev še lahko pritoži.

Minister je že pred dnevi poudaril, da ne bo okleval pri tem, da tistim, ki so se pridružili terorističnim organizacijam, prepreči vrnitev v Veliko Britanijo.

Odvetnik družine Tasnime Akunjee je na družbenem omrežju Twitter zapisal, da je družina nad odločitvijo razočarana in da preučujejo vse poti za spodbijanje odločitve.


Najstnica je v odzivu za televizijo ITV danes dejala, da je šokirana. Odločitev je še označila kot nepravično do nje in njenega sina, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Po poročanju britanskega BBC naj bi bila Shamima Begum bangladeškega porekla, a sama trdi, da nima bangladeškega potnega lista ter da nikoli ni bila v tej državi. Toda po mnenju nekaterih pravnih strokovnjakov je najstnica po bangladeški zakonodaji državljanka Bangladeša, ker je državljanka te azijske države njena mati. Odvetnik družine trdi, da vlada v Bangladešu "ne ve, kdo je Shamima Begum" in da bi dekle ob odvzemu britanskega ostalo brez državljanstva.

V skladu z britanskim zakonom o državljanstvu iz leta 1981 je mogoče posamezniku odvzeti državljanstvo, če notranji minister presodi, da bi bilo to v javno dobro in če zaradi tega ne bi postal apatrid.

Njena želja je v Veliki Britaniji sprožila burno razpravo o vračanju džihadistov in razdelila britansko javnost. Del javnosti se zavzema, da bi ji omogočili vrnitev, drugi temu odločno nasprotujejo.

Po mednarodnem pravu mora sicer Velika Britanija svojim državljanom, ki nimajo ali ne zahtevajo drugega državljanstva, omogočiti vrnitev, pojasnjuje BBC. A v tem primeru je zapleteno, ker država v Siriji nima svojega diplomatskega osebja in ne želi ogrožati življenja drugih svojih državljanov, da bi pomagali nekomu, ki se je pridružil prepovedani teroristični skupini.