bikoborbe Svet24.si

Biki v Kolumbiji si lahko oddahnejo, konec je ...

duši Svet24.si

Jasni znaki, da je nekdo iz vaše dušne skupnosti

823603_092-strancar Necenzurirano

Znani slovenski podjetnik na avstrijski zatožni ...

mitja kunstelj-pl Reporter.si

Tako je sodišče sesulo Mitjo Kunstlja, ki je ...

bauer Ekipa24.si

Kakšna svinjarija! Slovenski športni as žrtev ...

Skrito v raju Njena.si

Kako so Hrvati sprejeli serijo Skrito v raju?

doncic Ekipa24.si

Uf, kakšne brutalne besede Luke Dončića po ...

Svet

Najdražja slika na svetu: Munchov Krik prodan za rekordnih 90 milijonov evrov

Deli na:

Ena od različic dela Krik Edvarda Muncha (1863-1944) je bila na dražbi avkcijske hiše Sotheby's v New Yorku v sredo prodana za rekordnih 119,9 milijona dolarjev (90,3 milijona evrov). Razgreta tekma med sedmimi ponudniki je privedla do tega, da je Krik v samo 12 minutah dosegel doslej najvišjo ceno za umetniško delo na dražbi.

"Svetovni rekord," je naznanil Tobias Meyer, ko je udaril s kladivcem. Doslej je rekord držala slika Pabla Picassa z naslovom Akt, zeleno listje in poprsje, ki je bila na dražbi leta 2010 prodana za 106,5 milijona dolarjev (80,2 milijona evrov), piše francoska tiskovna agencija AFP.

Gre za eno od štirih različic dela Krik, ki jih je norveški umetnik ustvaril med letoma 1893 in 1910. Delo v tehniki pastela je bilo od 70. let minulega stoletja v zasebni lasti, druge tri različice so javnosti dobro poznane. Dve visita v Munchovem muzeju v Oslu, tretjo pa hrani norveška Nacionalna galerija.

Različica v tehniki pastela iz leta 1895 velja za najbarvitejšo od štirih in je hkrati edina, ki jo je Munch opremil z okvirjem, na katerem je izpisal besedilo pesmi, ki je delo navdihnilo. Doslej je bila v lasti potomcev trgovca Thomasa Olsna, Munchovega prijatelja in podpornika. Na dražbo jo je dal njegov sin Petter Olsen.

"Zelo nas veseli, da je to čudovito delo, ki je ne le ena ključnih podob iz naše zgodovine temveč tudi eden vizualnih ključev moderne zavesti, doseglo svetovni rekord," je dejal vodja oddelka za impresionistično in moderno umetnost pri Sotheby's Simon Shaw.

Po besedah predstavnika za stike z javnostmi avkcijske hiše Darrella Roche je bilo ozračje med samo dražbo naelektreno. "Sedem ponudnikov se je zelo hitro spustilo v tekmo, na koncu pa je bil boj med dvema ponudnikoma, ki sta se za delo potegovala preko telefona, tisti, ki je pripeljala do rekordne cene," je dodal.

Olsen je ob prodaji slike izrazil zadovoljstvo in obenem upanje, da bo odmevna prodaja te umetnine zbudila še več zanima za dela norveškega umetnika in prebudila zavedanje o pomembnosti sporočila same umetnine. "Krik prikazuje zastrašujoč trenutek, ko človek spozna, kaj je storil z naravo in se zave nepovratnih sprememb, ki jih je povzročil s svojim ravnanjem," je dodal.