Corinna Schumacher Svet24.si

Schumacherjeva žena je ujetnica

hrvaška policija Svet24.si

Matija na predvečer božiča brutalno pretepel ...

20131106-00479542 Necenzurirano

100.000 evrov neto za popoldansko delo tudi šefu ...

tomaz smrkolj -STA Reporter.si

Rakavega bolnika bi operirali šele po njegovi ...

aleksander ceferin uefa re Ekipa24.si

Na Uefi šokirani: Madžari trdijo, da jim ...

urban laurencic - ms Njena.si

Športni komentator Urban Laurenčič je drugič ...

ziga jelar Ekipa24.si

Še kamen bi zajokal! Slovenski skakalec s srce ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Najdaljši sončni mrk

Deli na:

V Indiji in na Kitajskem bo danes viden najdaljši sončni mrk v 21. stoletju. Mrk, ki bo ponekod trajal kar šest minut in 39 sekund, bosta lahko opazovali dve milijardi ljudi.

V Indiji in na Kitajskem bo danes viden najdaljši sončni mrk v 21. stoletju. Mrk, ki bo ponekod trajal kar šest minut in 39 sekund, bosta lahko opazovali dve milijardi ljudi.

Naslednji tako dolg mrk bo šele leta 2132. V Indiji bo Sonce sicer bo popolnoma zastrto le od tri do štiri minute, na Kitajskem pa pet minut. Šest minut in 39 sekund bodo mrk lahko opazovali le na redko naseljenih otokih v Tihem oceanu.

V Indiji bo Luna začela zastirati Sonce ob 6.23 zjutraj (ob 2.23 po srednjeevropskem času), tako da se bo kmalu po tem, ko se bo zdanilo, spet znočilo. Mrk bo poleg v Indiji in na Kitajskem viden še v Nepalu, Bangladešu, Butanu in Mjanmaru, na japonskih otokih Rjuku ter v Polineziji. Delni mrk pa bo viden povsod v vzhodni Aziji ter na Tihem oceanu.

Mrk pa bo mogoče spremljati tudi po spletu. Kot je poročal časnik Delo, prenos popolnega mrka iz Šanghaja pripravljajo tudi na ljubljanski gimnaziji Jožeta Plečnika (www.astro.gjp.si).

Sončni mrk je v kraje, od koder bo viden, že privabil številne obiskovalce z vsega sveta. Tako iz Šanghaja poročajo, da so že več mesecev razprodani hoteli, medtem ko so v Indiji razprodali vse sedeže na letalu boeing 737, od koder bo mrk mogoče opazovati na višini 12.000 metrov.

Na severu Indije v svetem mestu Kurukshetra pričakujejo milijon in pol hindujskih vernikov, ki naj bi se med mrkom okopali v, kot verujejo, očiščeni vodi ter s tem prispevali o osvoboditvi svoje duše.

Vremenska napoved za regijo, kjer bo viden mrk, je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP dobra, kljub temu pa obstaja možnost, da bo monsun nad Indijsko podcelino nekoliko pokvaril dogodek.