cg_zdravstveni_domovi Svet24.si

Prihodki v zdravstvu so se v petih letih povečali...

jesenice alge Svet24.si

Temni madež na Savi Dolinki je naraven pojav

nov ct aparat, Pavel Berden in Dimitrij Kuhelj Necenzurirano

Bolniki v UKC Ljubljana ostajajo brez preiskav. ...

koscek erika Reporter.si

Poslovne skrivnosti partnerja Erike Žnidaršič: ...

Zoran Zeljkovic Ekipa24.si

Konec dvomov! Nov pretres v zmajevem gnezdu: ...

marjetka in rudi Njena.si

Poroka na prvi pogled: Rudi in Marjetka, ko ju ...

pogacar 1 Ekipa24.si

Tako malo je manjkalo! Tukaj je posnetek, ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Najbolj učinkovit ameriški policist znova na čelu newyorške policije

Deli na:
Najbolj učinkovit ameriški policist znova na čelu newyorške policije

Foto: Reuters

Novoizvoljeni župan New Yorka, demokrat Bill de Blasio, je v četrtek sporočil, da bo od januarja prihodnjega leta, ko bo položaj prevzel tudi sam, na čelu newyorške policije (NYPD) znova slavni William Bratton, ki je v preteklosti uspel krepko znižati stopnji kriminala v New Yorku in Los Angelesu.

Brattona je v New York iz Bostona leta 1994 na čelo največje policijske organizacije v ZDA pripeljal tedanji republikanski župan Rudy Giuliani, vendar je "ljubezen" trajala le dve leti, v katerih pa je stopnja nasilnega kriminala v mestu padla kar za 37 odstotkov.

Bratton je postal preveč slaven in Giuliani je postal ljubosumen, ko je revija Time zasluge za zmanjšanje kriminalitete v mestu januarja 1996 pripisala šefu policistov in njegovo fotografijo objavila na naslovnici.

Bratton je moral istega leta odstopiti, Giuliani pa ga je nadomestil z bolj poslušnim Bernardom Kerikom, ki je moral kasneje v zapor zaradi korupcije. Med drugim je za srečanja z ljubico uporabljal stanovanje, namenjeno reševalcem po terorističnih napadih na ZDA 11. septembra.

William Bratton velja za zelo ambicioznega in je postal najmlajši policijski nadzornik v Bostonu, v letih 1993 in 1994 pa je bil prvi človek bostonske policije.


Njegovo policijsko filozofijo, da se je treba boriti tudi proti najmanjšemu kriminalu, sicer bo ta prerasel v velikega, si je kasneje prisvojil Giuliani. A so drugod po ZDA, še posebej v Los Angelesu, kjer je bila policija v 90. letih prejšnjega stoletja na dnu, vedeli, kdo je pravi avtor.

Losangeleška policija se je leta 1992 po rasno motiviranem pretepanju Rodneyja Kinga soočila z nemiri in na dan so prišle hude zlorabe posebnih policijskih enot za boj proti uličnim tolpam. Policijo Los Angelesa je zato pod svoj nadzor za nekaj časa postavila ameriška zvezna policija FBI.

Bratton je prišel v Los Angeles leta 2002 in ostal do leta 2009. V tem času je policijo postavil na noge in zmanjšal kriminaliteto. Zaradi učinkovitosti si ga je na čelu londonske policije zaželel celo britanski premier David Cameron, a je bilo to zaradi državljanstva nemogoče.

De Blasio je z Brattonovim imenovanjem zaprl usta vsem tistim, ki so pred volitvami trdili, da se z njim vrača obdobje visoke kriminalitete, češ da bo s svojo liberalnostjo uničil vse, kar sta dosegla Giuliani in njegov županski predhodnik Michael Bloomberg.

Obenem je sprožil negodovanje v levičarskih vrstah, saj je Bratton v Los Angelesu uvedel politiko "ustavi in preišči", ko policisti brez vidnega razloga na ulici ustavijo in preiščejo kogar koli se jim zdi. De Blasio je šel na volitve z nasprotovanjem tej politiki v New Yorku in zmagal.