alec baldwin1 Svet24.si

Po tragični nesreči se je oglasil Alec Baldwin

avstrijska policija, policijski trak, splošna, dunaj, streljanje Svet24.si

Iz stanovanja se je vil neznosen smrad, izpod vrat...

franci matoz, dimitrij zadel Svet24.si

Odstopila uprava Luke Koper

janez jansa pl7 Reporter.si

Ljerka Bizilj: Janšo težko razumem, da se mu ob ...

435a62c1e58e3dccd8f42ad04a5addda Necenzurirano

Je to okoljska mafija? To je novo Vizjakovo darilo...

nika dominik vstopna Njena.si

Nika razkrila razplet in zmagovalca šova Kmetija?

pogacar Ekipa24.si

UF, KAKŠNA ZVERINA! Tadej Pogačar kot ga še ...

Svet

Najbolj precepljena država sveta

Deli na:
Najbolj precepljena država sveta

Palau - Foto: Profimedia

Majhna pacifiška otoška država Palau je najbolj precepljena država proti covidu-19 na svetu, saj je po danes objavljenih podatkih več kot 99 odstotkov prebivalcev, ki izpolnjujejo pogoje za cepljenje, polno cepljenih proti novemu koronavirusu, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Po podatkih tamkajšnjega ministrstva za zdravje je bilo v držav, ki skupaj obsega približno 340 otokov, v celoti cepljenih skoraj 15.000 od približno 18.000 prebivalcev.

Mednarodna federacija društev Rdečega križa in Rdečega polmeseca (IFRC) je ob tem sporočila, da je bilo tako v celoti cepljenih več kot 99 odstotkov prebivalcev te države, ki izpolnjujejo pogoje za cepljenje. IFRC je v izjavi pohvalil izjemno hitrost cepljenja, vendar opozorili, da je precepljenost drugod v Južnem Pacifiku prenizka.

Po podatkih IFRC je Palau, ki leži približno 1000 kilometrov vzhodno od Filipinov, trenutno na prvem mestu na svetu po stopnji cepljenja proti covidu-19.

Najvišjo stopnjo precepljenosti - kar 119 odstotkov - sicer navaja Gibraltar, vendar je ta precej napihnjena zaradi obiskovalcev iz Španije, ki so se cepili na tem čezmorskem britanskem ozemlju.


Palau se je dolgo časa izogibal tudi prvi potrjeni okužbi z virusom sars-cov-2, saj so že na začetku pandemije popolnoma zaprli svoje meje navkljub veliki odvisnosti od turizma.

Statistika brez okužb se je spremenila avgusta, ko sta bili pozitivni dve osebi, ki sta na otok prispeli z otoka Gvam. Od takrat so odkritih še nekaj, vendar se novi koronavirus ni razširil med lokalno prebivalstvo.

Prebivalci državice Palau so tudi hitro dobili dostop do cepiv proti covidu-19 in možnost cepljenja na mobilnih cepilnih mestih tudi množično izkoristili, še poroča AFP.

"Pomembno je, da proslavimo visoko stopnjo precepljenosti v številnih pacifiških državah, vključno s Palaujem, Fidžijem in Cookovimi otoki," je dejala vodja pacifiškega urada IFRC Katie Greenwood. Dodala je, da je "ključno, da se vsi cepijo pred sezono ciklonov, ki lahko uničijo domove in infrastrukturo, ter izčrpajo vire, ki bi bili sicer potrebni za zajezitev širjenja virus".

Novozelandski nacionalni inštitut za vodne in atmosferske raziskave ocenjuje, da bi lahko v obdobju med novembrom in aprilom v jugozahodnem Pacifiku nastalo do 12 tropskih ciklonov.

Loading...