bik Svet24.si

Od večne zvestobe do hude trme: Biki v sebi ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

1709556859-172a8714-1709556621461 Necenzurirano

Kako rešiti javno zdravstvo? Ministrica naj ukine...

ivan zidar grob pl Reporter.si

Skrivni zaklad Ivana Zidarja: razkrivamo ...

Sha’carri Richardson Ekipa24.si

Nikoli prej tako razgaljene?! Dres Američank za ...

kyle-marisa-roth Odkrito.si

Nenadna smrt znane TikTok vplivnice

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Nagrajena Gomorra

Deli na:

Italijanski film Gomorra, srhljiva drama o neapeljski mafiji režiserja Mattea Garrone po knjižni predlogi Roberta Saviana, je v soboto zvečer v Koebenhavnu prejel pet glavnih nagrad Evropske filmske akademije (EFA), poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Italijanski film Gomorra, srhljiva drama o neapeljski mafiji režiserja Mattea Garrone po knjižni predlogi Roberta Saviana, je v soboto zvečer v Koebenhavnu prejel pet glavnih nagrad Evropske filmske akademije (EFA), poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Gomorra je na 21. podelitvi evropskih filmskih nagrad pobral nagrado za najboljši film, najboljšega režiserja, najboljšega igralca (Toni Servillo), najboljši scenarij (Maurizio Braucci, Ugo Chiti, Gianni de Gregorio, Matteo Garrone, Massimo Gaudioso in Roberto Saviano) ter nagrado Carla di Palme za najboljšo fotografijo (Marco Onorato).

Predsednik EFA Wim Wenders je izjavil, da ga število nagrad, ki jih je prejela Gomorra, ne preseneča. "Gomorra je izvrsten film, znak vitalnosti evropske kinematografije, ki lahko potuje in je uspešna tudi drugod," je povedal Wenders.

Predsedujoči upravnemu odboru EFA Yves Marnion pa je glede nagrajenega filma dejal, da "ima zelo posebno auro, ki gre preko meja njene države izvora". "To je leto Italije, ki nam je z 'Il Divo' pokazala, da je evropska kinematografija zelo dobre kakovosti, zelo blizu realnostim sveta," je še povedal za AFP.

Režiser Garrone je izjavil, da svojo nagrado deli z Neapeljčani, ki živijo v nevarnosti. Zahvalil se je tudi vsem, ki so sodelovali pri tem "nevarnem filmu".

Za najboljši evropski film 2008 so se poleg Gomorre potegovali še francoski film Razred Laurenta Canteta, italijanski film Mogočnež Paola Sorrentina, britanski film Kar brez skrbi Mikea Leigha, španski film Sirotišnica Juana Antonia Bayone ter izraelsko-francosko-nemška koprodukcija Valček z Baširjem režiserja Arija Folmana.

Nagrado za najboljšo igralko pa je v soboto v Koebenhavnu prejela Kirstin Scott Thomas za vlogo v francoskem filmu "Il y a longtemps que je t'aime" Phillippeja Claudela.

Še pred sobotno razglasitvijo najbolj pomembnih nagrad EFA je akademija v minulih tednih že sporočila imena dobitnikov nekaterih priznanj. Nagrada kritikov (FIPRESCI) je šla letos v roke francoskega režiserja maroškega rodu Abdellatifa Kechicheja.

Za dokumentarec je nagrado prejela češka ustvarjalka Helena Trestikova za delo Rene, nagrado evropskega filmskega sklada Eurimages - podelili so jo drugič - sta dobila neodvisna skandinavska producentka Vibeke Windelov in mlada nemška producentka Bettina Brokemper; skupaj sta producirali filma Dogville in Manderlay Larsa von Trierja.

Dobitniki častnih nagrad za življenjsko delo pa so britanska igralka Judi Dench in ustanovitelji danskega avantgardnega filmskega gibanja Dogma.

Slovesno podelitev evropskih filmskih nagrad vsako drugo leto pripravijo v kateri od evropskih prestolnic, sicer pa v Nemčiji, saj ima EFA svoj sedež v Berlinu. Prihodnje leto bo sicer 22. nagrado EFA izjemoma gostilo srce nemškega premogovniško-industrijskega Porurja, mesto Essen.