porenta01 Svet24.si

Še o traktorju 82-letnega gospoda Frančiška ...

strelec Dobra karma

Na nebu 22.11. ob 14.59 zavlada Strelec - brutalno...

nazare, valovi Svet24.si

VIDEO: Tako se spuščajo po orjaških valovih

porenta01 Svet24.si

Še o traktorju 82-letnega gospoda Frančiška ...

tanja balabanić Dobra karma

Tanja iz Kmetije: »Samo da bi me oče kdaj objel ...

indira Njena.si

Indira Ekić ni več blondinka

tom zupan Njena.si

Tako privlačen je postal Tom iz Kmetije

Svet

Nadškof Tutu: Bush in Blair bi morala zaradi Iraka pred haaško sodišče

Deli na:
Nadškof Tutu: Bush in Blair bi morala zaradi Iraka pred haaško sodišče

Tony Blain in George W. Bush - Foto: Reuters

Južnoafriški nadškof in Nobelov nagrajenec za mir Desmond Tutu meni, da bi morali nekdanjemu ameriškemu predsedniku Georgu W. Bushu in britanskemu premieru Tonyju Blairu zaradi vojne v Iraku soditi na Mednarodnem kazenskem sodišču (ICC) v Haagu. Lagala sta namreč, ko sta trdila, da je imel Irak orožje za množično uničevanje.

Tutu je v prispevku za britanski tednik The Observer poudaril, da je vojaško posredovanje v Iraku polariziralo in povečalo nestabilnosti v svetu "kot noben drug konflikt v zgodovini".

"Odgovorni za trpljenje in izgubo življenj v Iraku bi morali na isto pot kot nekateri njihovi afriški in azijski kolegi, ki so se morali doslej zagovarjati pred sodiščem v Haagu," je poudaril Tutu. Ob tem je poudaril, da pri tem ne gre za vprašanje, ali je bil nekdanji iraški diktator Sadam Husein dober ali slab ali koliko ljudi je pobil. Bush in Blair se ne bi smela spustiti na njegovo nemoralno raven, je dejal.

V odgovor na obtožbe je Blair dejal, da spoštuje Tutuja zaradi njegovega boja proti apartheidu, za kar je leta 1994 prejel Nobelovo nagrado, da pa ponavlja netočne kritike na račun vojne v Iraku, poroča ameriška tiskovna agencija AP.

"Ponavljanje novinarskih rac, da smo lagali glede orožja za množično uničevanje, je popolnoma napačno, kar so dokazale tudi vse neodvisne analize dokazov," je zatrdil Blair in ob tem dejal, da je Sadam Husein pobil več sto tisoč rojakov in "da je neupoštevanje tega dejstva pri presojanju o moralnosti njegove odstranitve nenavadno". Pristavil je še, da se "v zdravih demokracijah ljudje lahko strinjajo, da se ne strinjajo", navaja AP.

loading...
Loading...