renata dacinger_milos ojdanic Odkrito.si

Ugledna nagrada za slovensko novinarko

Cenik Svet24.si

FOTO: Zakaj turisti na Hrvaško pridejo prvič, ...

lev 1 Petisvet.si

Andreja Novak: tedenski horoskop od 23. 7. do 28. ...

turisti Svet24.si

Hrvati iščejo odgovore: »Zakaj imamo letos tako...

Lorella flego Svet24.si

FOTO: Vroče znane Slovenke: seksi 40-letnice

lina Njena.si

Lina Kuduzović v kopalkah pozirala na obali ...

Slavko Bobovnik_Lezeca Njena.si

Slavko Bobovnik na dopustu doživel šok

Svet

Nadškof Tutu: Bush in Blair bi morala zaradi Iraka pred haaško sodišče

Deli na:
Nadškof Tutu: Bush in Blair bi morala zaradi Iraka pred haaško sodišče

Foto: Reuters - Tony Blain in George W. Bush

Južnoafriški nadškof in Nobelov nagrajenec za mir Desmond Tutu meni, da bi morali nekdanjemu ameriškemu predsedniku Georgu W. Bushu in britanskemu premieru Tonyju Blairu zaradi vojne v Iraku soditi na Mednarodnem kazenskem sodišču (ICC) v Haagu. Lagala sta namreč, ko sta trdila, da je imel Irak orožje za množično uničevanje.

Tutu je v prispevku za britanski tednik The Observer poudaril, da je vojaško posredovanje v Iraku polariziralo in povečalo nestabilnosti v svetu "kot noben drug konflikt v zgodovini".

"Odgovorni za trpljenje in izgubo življenj v Iraku bi morali na isto pot kot nekateri njihovi afriški in azijski kolegi, ki so se morali doslej zagovarjati pred sodiščem v Haagu," je poudaril Tutu. Ob tem je poudaril, da pri tem ne gre za vprašanje, ali je bil nekdanji iraški diktator Sadam Husein dober ali slab ali koliko ljudi je pobil. Bush in Blair se ne bi smela spustiti na njegovo nemoralno raven, je dejal.

V odgovor na obtožbe je Blair dejal, da spoštuje Tutuja zaradi njegovega boja proti apartheidu, za kar je leta 1994 prejel Nobelovo nagrado, da pa ponavlja netočne kritike na račun vojne v Iraku, poroča ameriška tiskovna agencija AP.

"Ponavljanje novinarskih rac, da smo lagali glede orožja za množično uničevanje, je popolnoma napačno, kar so dokazale tudi vse neodvisne analize dokazov," je zatrdil Blair in ob tem dejal, da je Sadam Husein pobil več sto tisoč rojakov in "da je neupoštevanje tega dejstva pri presojanju o moralnosti njegove odstranitve nenavadno". Pristavil je še, da se "v zdravih demokracijah ljudje lahko strinjajo, da se ne strinjajo", navaja AP.

Loading...