nenad kaluderović. 2jpg Svet24.si

Kdo je moški, ki je ustrelil množičnega morilca...

aladin-4 Svet24.si

Javil se je bosanski deček brez noge z znamenite ...

20210503-01058074 Necenzurirano

Basen o novinarstvu #kolumna

NATAŠA PIRC MUSAR IN ALEŠ MUSAR Reporter.si

Nataša Pirc Musar je krvavela, njen mož Aleš pa...

predor Ekipa24.si

Grozljivka v predoru! To naj bi bile okoliščine,...

britney-spears Odkrito.si

Britney Spears – sinova objavila nazorne video ...

slovenija kosarka reprezentanca Ekipa24.si

Nepričakovano! Košarkarska reprezentanca ostala ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Nad Tihim oceanom strmoglavilo superhitro ameriško nadzvočno letalo

Deli na:
Nad Tihim oceanom strmoglavilo superhitro ameriško nadzvočno letalo

Foto: Reuters

Ameriško testno letalo brez posadke, ki naj bi doseglo šestkratno hitrost zvoka, je v torek med preizkusnim letom padlo v morje, je v sredo sporočila ameriška vojska. Nadzor nad letalom tipa X-51 WaveRider (Jezdec valov) so izgubili nad Tihim oceanom 30 sekund po začetku preizkusa.

Letalo so v torek spustili iz bombnika B-52 in ga zagnali s pomočjo pogonskih raket. A v nekaj sekundah so nad letalom izgubili nadzor zaradi napake na repnem krmilu. Zaradi napake se je preizkus končal, preden se je sploh lahko zagnal posebej za letalo oblikovani motor Scramjet.

"Žal je prišlo do napake, preden bi lahko zagnali motor Scramjet," je povedal programski menedžer projekta Charlie Brink. Če bi preizkus potekal po načrtih, bi letalo uspešno opravilo petminutni polet pri obali južne Kalifornije in doseglo šestkratno hitrost zvoka oziroma več kot 7300 kilometrov na uro, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Neuspeli preizkus je velik udarec za ameriško vojsko, ki bi lahko v kriznih primerih s takšnim letalom izvedla hitre vojaške napade. To je bil že tretji preizkus testnega letala takšnega tipa. Drugi preizkus je bil popolnoma neuspešen, saj je lani Boeingovo eksperimentalno letalo X-51 strmoglavilo po le štirih sekundah od starta motorjev pogonske rakete. Poleg tega se letalo ni ločilo od rakete in je padlo v ocean. Pri prvem preizkusu pa je testno letalo več minut letelo s petkratno hitrostjo zvoka.

Trenutno je ameriški vojski ostal še samo en "Jezdec valov" in se mora sedaj odločiti, kdaj bo finančno stanje ponovno dovolilo testni polet. Po ocenah je vojska doslej za te preizkuse in letala porabila približno 243 milijonov evrov.