Rusko veleposlaništvo Svet24.si

Izgnani ruski diplomat naj bi zapustil Slovenijo

433132554_2134136413613298_5685619191041566114_n Svet24.si

Policija prekinila iskanje male Danke v Banjskem ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

slovenija odbojka najdic planinsec af Ekipa24.si

Kaj se dogaja v slovenski reprezentanci?! Novi ...

skrito-v-raju Njena.si

Edvard Steiner: srčen človek ali velik ...

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Na zemljevidu ECDC temno rdeča večina srednje in vzhodne Evrope

Deli na:
Na zemljevidu ECDC temno rdeča večina srednje in vzhodne Evrope

Zemljevid okužb z novim koronavirusom. - Foto: ECDC

Na danes posodobljenem zemljevidu Evropskega centra za obvladovanje in preprečevanje bolezni (ECDC) skorajda celotna srednja in vzhodna Evropa, vključno s Slovenijo, ostajata temno rdeči. Evropska unija je resda trenutno pretežno rdeča, a vendarle je, z redkimi izjemami, vidna ločnica med svetlejšim zahodom in temnejšim vzhodom povezave.

Slovenija je v celoti temno rdeča, kar pomeni najslabšo epidemiološko sliko z vidika pandemije covida-19, že vse od 23. septembra. Prav tako je trenutno temno rdeč preostanek srednje in vzhodne Evrope oziroma EU - z izjemo Romunije in približno polovice Bolgarije, ki sta tokrat v svetlejšem odtenku rdeče. Razmere v teh dveh članicah unije se očitno občutno izboljšujejo, potem ko so bile razmere tam še pred nekaj tedni alarmantne.

Nemčija je načeloma razdeljena na dve polovici - vzhodnejšo in južnejšo temno rdečo ter zahodnejšo in severnejšo svetlejšo rdečo. Na zahodu Evrope v temno rdeči barvi izstopajo Irska, Danska, Nizozemska in Belgija, kjer te dni beležijo rekordne dnevne poraste okužb z novim koronavirusom od začetka pandemije. Najboljša epidemiološka slika je medtem v Italiji, katere velik del ostaja oranžen. Oranžni so tudi Malta ter posamezni deli sicer rdečih Španije, Francije in Švedske, a so ti veliko manjši kot v Italiji.

S temno rdečo barvo so na zemljevidu ECDC označena območja, kjer 14-dnevna incidenca okužb z novim koronavirusom na 100.000 prebivalcev presega 500, pri izračunih pa sicer upoštevajo tudi delež pozitivnih testov. Z oranžno barvo so na zemljevidu označena območja, kjer 14-dnevna incidenca okužb ne presega 75, če je delež pozitivnih testov nad štirimi odstotki, ali kjer 14-dnevna incidenca okužb ne presega 200, če je delež pozitivnih testov pod štirimi odstotki. Med temno rdečo in oranžno je rdeča barva, medtem ko "najboljše" zelene na zemljevidu ECDC trenutno ni videti.