nadzornasoba Svet24.si

Na intenzivnem covidnem oddelku: 40 minut ...

mandarine Svet24.si

Pri nas prijavili hrvaške mandarine, ki so ...

Bryan Adams Svet24.si

Bryan Adams pozitiven – že drugič v enem mesecu!

janez jansa ek Reporter.si

Zakaj Janša ne pove, kaj zameri evropskima ...

Dikaucic-interpel Necenzurirano

Vladavina lopovov #kolumna

Gordana Grandošek Whiddon Njena.si

Vražja dama spregovorila o izgubi otroka

mura mm 1 Ekipa24.si

NOROOO! Britanec IAN, veliki NAVIJAČ Mure, je v ...

Svet

Na zemljevidu ECDC temno rdeča večina srednje in vzhodne Evrope

Deli na:
Na zemljevidu ECDC temno rdeča večina srednje in vzhodne Evrope

Zemljevid okužb z novim koronavirusom. - Foto: ECDC

Na danes posodobljenem zemljevidu Evropskega centra za obvladovanje in preprečevanje bolezni (ECDC) skorajda celotna srednja in vzhodna Evropa, vključno s Slovenijo, ostajata temno rdeči. Evropska unija je resda trenutno pretežno rdeča, a vendarle je, z redkimi izjemami, vidna ločnica med svetlejšim zahodom in temnejšim vzhodom povezave.

Slovenija je v celoti temno rdeča, kar pomeni najslabšo epidemiološko sliko z vidika pandemije covida-19, že vse od 23. septembra. Prav tako je trenutno temno rdeč preostanek srednje in vzhodne Evrope oziroma EU - z izjemo Romunije in približno polovice Bolgarije, ki sta tokrat v svetlejšem odtenku rdeče. Razmere v teh dveh članicah unije se očitno občutno izboljšujejo, potem ko so bile razmere tam še pred nekaj tedni alarmantne.

Nemčija je načeloma razdeljena na dve polovici - vzhodnejšo in južnejšo temno rdečo ter zahodnejšo in severnejšo svetlejšo rdečo. Na zahodu Evrope v temno rdeči barvi izstopajo Irska, Danska, Nizozemska in Belgija, kjer te dni beležijo rekordne dnevne poraste okužb z novim koronavirusom od začetka pandemije. Najboljša epidemiološka slika je medtem v Italiji, katere velik del ostaja oranžen. Oranžni so tudi Malta ter posamezni deli sicer rdečih Španije, Francije in Švedske, a so ti veliko manjši kot v Italiji.

S temno rdečo barvo so na zemljevidu ECDC označena območja, kjer 14-dnevna incidenca okužb z novim koronavirusom na 100.000 prebivalcev presega 500, pri izračunih pa sicer upoštevajo tudi delež pozitivnih testov. Z oranžno barvo so na zemljevidu označena območja, kjer 14-dnevna incidenca okužb ne presega 75, če je delež pozitivnih testov nad štirimi odstotki, ali kjer 14-dnevna incidenca okužb ne presega 200, če je delež pozitivnih testov pod štirimi odstotki. Med temno rdečo in oranžno je rdeča barva, medtem ko "najboljše" zelene na zemljevidu ECDC trenutno ni videti.

Loading...