stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij ...

jansa orban budimpesta cpac Reporter.si

Klavrn zaton Janeza Janše: Hrvat Plenković je ...

hezonja Ekipa24.si

Sramoten izpad! Hrvaški reprezentant in član ...

Poleg britanskega škandala, Rebel razkriva tudi druga sporna povabila, vključno z 2-milijonsko ponud Odkrito.si

Kraljeva družina - Orgije in droga na zasebnih ...

jankovic hokej Ekipa24.si

Velike spremembe v zmajevem gnezdu! Novo ime ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Na vrhu EU dogovor o milijardi pomoči v boju proti eboli

Deli na:
Na vrhu EU dogovor o milijardi pomoči v boju proti eboli

Foto: Reuters

Države članice Evropske unije so se na vrhu v Bruslju dogovorile, da bodo za boj proti eboli skupno namenile milijardo evrov. Doslej so v ta namen prispevale že okoli 600 milijonov evrov. Odzivanje unije na ebolo bo v prihodnje usklajeval novi evropski komisar za humanitarno pomoč in krizno upravljanje Hristos Stilianides.

Kot še piše v sklepih vrha, se države strinjajo, da je za ustavitev širjenja ebole nujno usklajeno in odločnejše ukrepanje. Okrepiti je treba odzivanje na terenu, kar zadeva zdravstveno nego in opremo. Države so se tudi zavezale, da bodo na najhuje prizadeta območja napotile več zdravstvenega osebja ter ustrezno poskrbele za vse zdravstvene delavce, da bodo deležni ustreznega zdravljenja.

Ker epidemija ne ogroža le gospodarstva in stabilnosti prizadetih afriških držav, temveč vso regijo, je Evropski svet pozval visoko zunanjepolitično predstavnico unije in Evropsko komisijo, naj sprejmeta sveženj ukrepov v zvezi s političnimi, gospodarskimi in varnostnimi posledicami krize.


Voditelji držav članic so se strinjali, da je pomoč Zahodni Afriki pri soočanju z ebolo najučinkovitejši način za preprečitev izbruha epidemije drugje po svetu, obenem pa je treba okrepiti tudi pripravljenost na bolezen v EU.

Premier Miro Cerar je povedal, da je bila razprava zelo poglobljena, ugotovili pa so, da so že do sedaj članice EU vsaka po svojih zmožnosti veliko prispevale k temu, da se prepreči ali pomaga preprečevati širjenje te nalezljive bolezni. "Ugotovili smo, da je zelo pomembno, da se ta aktivnost EU nadaljuje, da članice same in evropska komisija koordinirano pomagajo pri preprečevanju te nalezljive bolezni in zdravljenju," je poudaril v izjavi za slovenske medije.

Po njegovem je najbolj pomembno, da se ti ukrepi dogajajo že v samih afriških državah, ki jih je epidemija najhuje prizadela. Ugotovili so, da ebola ne prinaša samo hude zdravstvene ogroženosti, ampak postaja tudi političen, socialni in ekonomski problem, zato je še toliko pomembneje, da na vse načine pomaga tudi EU, da se širjenje bolezni ustavi, je poudaril Cerar.