stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij ...

jansa orban budimpesta cpac Reporter.si

Klavrn zaton Janeza Janše: Hrvat Plenković je ...

hezonja Ekipa24.si

Sramoten izpad! Hrvaški reprezentant in član ...

rudi-mlakar Njena.si

Rudi tudi v zunanjem svetu vse bolj priljubljen

parfumi Ekipa24.si

Kamera ujela znanega in uglednega slovenskega ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Na vrhu Amerik v ospredju otoplitev odnosov med ZDA in Kubo

Deli na:
Na vrhu Amerik v ospredju otoplitev odnosov med ZDA in Kubo

Foto: Reuters

V Panami se danes začenja vrh Amerik, na katerem bo v ospredju otoplitev odnosov med ZDA in Kubo. Ta je prvič doslej povabljena na srečanje voditeljev držav Severne, Srednje in Južne Amerike. Prav z vidika normalizacije odnosov med državama je pomembno tudi pričakovano srečanje obeh predsednikov, Baracka Obame in Raula Castra.

Na dnevnem redu vrha, ki od leta 1994 poteka vsaka tri leta, je vrsta vprašanj, med njimi trgovina, varnost in migracije, vendar bodo v ospredju zanimanja odnosi med ZDA in Kubo, ki so se začeli tajati decembra lani. V Washingtonu so potrdili, da bo na vrhu prišlo do "interakcije" med Obamo in Castrom, čeprav naj posebnega dvostranskega srečanja ne bi bilo na dnevnem redu.

Obama je pred odhodom na vrh v četrtek menil, da so odnosi ZDA z drugimi državami Amerik trenutno najboljši v več desetletjih, k čemur je pomembno prispevalo tudi novo poglavje v odnosih s Kubo.

Ključen korak na poti do normalizacije odnosov bi bil umik Kube z ameriškega seznama "držav podpornic terorizma" in kot je dejal Obama, so v Washingtonu že zaključili preučitev tega vprašanja. Podrobnosti še ni razkril.

Z umikanjem Kube z vrha seznama za ZDA problematičnih držav v regiji tja prihaja Venezuela. Za napetosti med ZDA in Venezuelo so v zadnjem času poskrbele sankcije, ki jih je Washington pred kratkim uvedel proti venezuelskim državnim uradnikom zaradi kršitev človekovih pravic.

Obama je pred odhodom na vrh v četrtek zatrdil, da ne verjame, da je Venezuela grožnja za ZDA ali obratno. Ostajajo pa po njegovih besedah zaskrbljeni glede "prizadevanj venezuelske vlade za ustrahovanje svojih političnih nasprotnikov".