požar avto hiša Svet24.si

V požaru v Radljah ob Dravi uničeni osebni ...

Johnny Deep Svet24.si

Johnny Depp na britanski premieri presenetil z ...

zaprti-menedžerji Necenzurirano

Racman na Dobu: kdo od znanih menedžerjev je pred...

ruska propaganda rusija Reporter.si

Na spletnem portalu RTV Slovenija Putinovih trolov...

nika kriznar 24 af Ekipa24.si

Pravljica Nike Križnar! Naša skakalka razkrila ...

kolo sreče Njena.si

Znani tekmovalec kviza pokvaril slavno Kolo sreče

doncic Ekipa24.si

Prihajajo Luka 3! Dončić bo kmalu predstavil ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Na vlaku v Rusiji napadli do ruskih oblasti kritičnega Nobelovega nagrajenca in urednika Dimitrija Muratova

Deli na:
Na vlaku v Rusiji napadli do ruskih oblasti kritičnega Nobelovega nagrajenca in urednika Dimitrija Muratova

Dimitri Muratov po napadu na vlaku. - Foto: Twitter

Nobelov nagrajenec za mir ter odgovorni urednik ruskega liberalnega časnika Nova Gazeta Dmitri Muratov je bil v četrtek po lastnih navedbah tarča napada neznancev, ki so nanj zlili večjo količino rdeče barve, pomešane z acetonom. Napadli so ga v spalni kabini vlaka na relaciji Moskva - Samara.

Nova Gazeta je v četrtek objavil fotografije svojega odgovornega urednika, ki ima zgornji del telesa, vključno z obrazom, prekrit z rdečo barvo.

Muratov je na družbenem omrežju Twitter zapisal, da ga po napadu hudo pečejo oči, napadalec pa naj bi po njegovih navedbah zakričal: "Muratov, to je za naše fante". Muratov je bil v času napada sicer v spalnem vagonu vlaka na relaciji Moskva - Samara, na Twitterju pa je objavil tudi fotografije svoje kabine, prekrite z rdečo barvo.

Motiv za napad še ni znan. Po navedbah nemške tiskovne agencije dpa je možna povezava z rusko invazijo na Ukrajino, v kateri je življenje izgubilo že mnogo ruskih vojakov.



Po poročanju ruske tiskovne agencije Interfax, ki se sklicuje na izjave notranjega ministrstva, je policija sprožila iskalno akcijo za domnevnimi napadalci. Ministrstvo za notranje zadeve je pojasnilo, da sta na vlak vstopila dva neznanca, ki sta se pretvarjala da sta spremljevalca sprevodnika. Takoj zatem naj bi ena oseba vstopila v Muratovo kabino ter ga napadla, napadalca pa sta še pred odhodom vlaka pobegnila. Prometna policija naj bi že skušala identificirati in prijeti osumljenca.

V Rusiji so do ruskih oblasti kritični novinarji izpostavljeni pogostemu nadlegovanju ter napadom. Doslej sta pod streli napadalcev padli dve novinarki Nove Gazete, Ana Politkovska in Natalija Estemirova.

Pred kratkim je Muratov sicer začasno zaustavil izdajanje Nove Gazete zaradi pritiskov ruskih oblasti v zvezi z njihovim poročanjem o vojni v Ukrajini. Muratov je javno kritiziral napad Rusije na Ukrajino, časnik pa se je izogibal neposredni omembi besede "vojna", saj je uporaba te besede v povezavi z invazijo na Ukrajini v Rusiji prepovedana. Pisali pa so o hudem človeškem trpljenju tekom vojne v Ukrajini.