Revija Reporter
Svet

Na spletu se pojavljajo trditve, da so požar v notredamski katedrali podtaknili islamski skrajneži

A. Ž.

16. apr. 2019 14:10 Osveženo: 14:16 / 16. 4. 2019

Deli na:

Katedrala Notre Dame v plamenih

Profimedia

Požar, ki je v ponedeljek zajel pariško katedralo Notre Dame, buri duhove. Francoske oblasti za zdaj trdijo, da je požar nesreča, po spletu pa se pojavljajo trditve, da so v ozadju islamski skrajneži, ki so želeli uničiti enega od simbolov krščanske Evrope.

"Uradno nesreča? Krščanska Notre Dame je že bila žrtev napada islamistov. Evropa si zatiska oči pred spopadom civilizacije in barbarstva, ki na njenih tleh vse bolj plamti. Plameni, v katerih izginja Notre Dame, Naša Gospa,  so zato simbolni konec veličastne evropske civilizacije!" Tako je na svojem tviterju zapisal slovenski poslanec Branko Grims, ki je prst uperil v islamske skrajneže.

Trditve in namigovanja, da so v ozadju požara islamski skrajneži, ki so hoteli uničiti enega od simbolov krščanske Evrope, so sicer dokaj številne po tviterju. Pogoste so tudi primerjave z uničenjem dvojčkov v New Yorku leta 2001.

Znana britanska novinarka Katie Hopkins, ki je velika nasprotnica islama, je retvitala tvit, v katerem je sodelavec revije Time in Fox News Christopher J. Hale zapisal, da mu je prijatelj jezuit dejal, da je od ljudi, ki delajo v katedrali, slišal, da je bil požar podtaknjen.

Glede na to, da je Pariz pogosto tarča islamistov (spomnimo se le napada na uredništvo revije Charlie ali na pariške pokole novembra 2015), takšne trditve niso presenečenje.

Francoske oblast za zdaj trdijo, da gre za nesrečo, ki je nastala v času obnove. Požar je izbruhnil pod stropom, kjer je nekaj stoletij star hrastov les. Zaradi nevarnosti požara je bila v tem delu katedrale prepovedana uporaba elektrike. Obnova katedrale se je začela lani in naj bi po načrtih trajala več kot deset let.