Revija Reporter
Svet

Na Škotskem aretirali bivšega premierja, obtoženega več spolnih napadov in poskusov posilstva

STA

25. jan. 2019 6:00

Deli na:

Alex Salmond

Reuters

Nekdanjega prvega moža škotske vlade Alexa Salmonda so v sredo zvečer aretirali v okviru preiskave v zvezi z očitki spolnega nadlegovanja, je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP danes sporočila policija. Tožilstvo ga je nato v več točkah obtožilo spolnega napada in poskusa posilstva. Salmond obtožbe zanika.

Škotska policija je potrdila, da so prijeli 64-letnika, poročilo o aretaciji pa so poslali tožilstvu, ki je nato odločilo o nadaljevanju primera.

Proti njemu je tožilstvo že v sredo vložilo obtožnico s 14 točkami, med drugim je v dveh obtožen poskusa posilstva, v devetih pa spolnega napada, poroča britanski BBC. Danes so ga privedli tudi na kratko zaslišanje na sodišču v Edinburghu. Po zaslišanju so ga ob plačilu varščine izpustili na prostost.

"Povsem sem nedolžen," je nekdanji vodja Škotske nacionalne stranke (SNP) povedal novinarjem pred sodiščem. Napovedal je, da se bo "branil do konca".

Policija je preiskavo uvedla po preiskavi škotske vlade v zvezi s pritožbami glede spolnega nadlegovanja v času, ko je vodil škotsko vlado. Premierski položaj je zasedal med letoma 2007 in 2014, ko je na Škotskem potekal tudi referendum o neodvisnosti od Združenega kraljestva, kar so volivci zavrnili.

Škotska premierka Nicola Sturgeon, ki je nasledila Salmonda, je dejala zgolj, da je aretacija zagotovo šok za številne ljudi. Podrobneje tega ni želela komentirati, saj je postopek še v teku.