nevihta, strele Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo ...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

hisa brglez-pl016 Reporter.si

Hiše, avti in bančni računi evropskih ...

doncic Ekipa24.si

Kakšen odgovor Luke! Je kdo dvomil vanj? Vsem je ...

Tudi Brad Pitt je obupal .. Odkrito.si

Koga briga Barbariga?!

crypto.com arena Ekipa24.si

Sramota leta! V LA-ju skušali takole provocirati ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Na Poljskem preiskujejo obtožbe o sodelovanju Lecha Walese s komunistično tajno službo

Deli na:
Na Poljskem preiskujejo obtožbe o sodelovanju Lecha Walese s komunistično tajno službo

Foto: Getty Images

Poljski preiskovalci so v ponedeljek preiskali dom pokojnega komunističnega voditelja, generala Wojciecha Jaruzelskega, v Varšavi. Preiskave sledijo obtožbam, da je prvi postkomunistični predsednik Poljske Lech Walesa sodeloval s komunistično tajno službo (SB).

Deseturno preiskavo doma Jaruzelskega, kjer živi njegova vdova, je izvedel Inštitut za nacionalni spomin (IPN), ki se ukvarja z zločini v času komunizma na Poljskem. Pri tem so zasegli 17 dokumentov, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Pojavljajo se ugibanja, da bi lahko bili ti dokumenti nekakšno "zavarovanje" pred sodnim preganjanjem, potem ko so komunisti na Poljskem predali oblast. Poljski mediji pa ugibajo, da IPN morebiti išče informacije o tajnem agentu z imenom Wolski, ki naj bi s sovjetskimi oblastmi sodeloval od 40. let prejšnjega stoletja. Nekateri so mnenja, da bi Jaruzelski lahko bil Wolski.

Po poročanju poljskega časnika Gazeta Wyborcza je IPN pripravil seznam 21 nekdanjih komunističnih funkcionarjev, pri kateri naj bi preverjali dokumente iz obdobja komunizma.

IPN je nedavno izvedel racijo na domu vdove generala Czeslawa Kiszcaka, ki je bil desna roka Jaruzelskega, ko je ta 13. decembra 1981 z državnim udarom prevzel oblast in razglasil izredne razmere, s čimer je hotel zatreti neodvisno sindikalno gibanje Solidarnost, državi pa je vladal t. i. vojaški svet za narodno rešitev.

Po tej raciji je IPN sporočil, da je našel več dokumentov, tudi tajno policijsko datoteko z dogovorov o sodelovanju s podpisom "Bolek", ki naj bi bilo skrivno ime Walese.

Na osnovi teh dokumentov je IPN Waleso obtožil sodelovanja s SB v zameno za denar med letoma 1970 in 1976. Danes 72-letni Walesa, sicer ikona boja proti komunizmu, vse očitke zavrača.

Walesa velja za enega očetov poljske demokracije. Ob razpadanju socializma je bil kot vodja sindikata Solidarnost eden glavnih oporečnikov komunističnemu režimu in borec za človekove pravice. Leta 1990 je bil na prvih demokratičnih volitvah izvoljen za predsednika države (do 1995).

Velja tudi za kritika sedanje konservativne vlade pod vodstvom stranke Zakon in Pravičnost pod vodstvom Jaroslawa Kaczynskega.