benifer Svet24.si

Zvezdniški par "Bennifer" tik pred razhodom

kača-na-policijski-postaji Svet24.si

Kača s policijske postaje Koper

1706792389-b60k4933-1706792354008 Necenzurirano

Furs blokiral premoženje nekdanjega ministra ...

1696960818-172a6788-1696960549922 Reporter.si

Teorije zarote: bo Anžetu Logarju uspelo prevzeti...

nika vodan af Ekipa24.si

Uau! Bi jih prepoznali? Slovenske junakinje zime ...

kmetijaa11 Njena.si

Kmetija: Novi tekmovalci vas bodo prikovali pred ...

doncic Ekipa24.si

Ste videli to? Navijači Oklahome z majicami z ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Na Poljskem objavljeni novi dokumenti o Walesi kot "agentu Boleku"

Deli na:
Na Poljskem objavljeni novi dokumenti o Walesi kot "agentu Boleku"

Foto: Arhiv Reporterja

Afera, ker naj bi nekdanji poljski predsednik Lech Walesa v zameno za plačilo sodeloval z nekdanjo komunistično tajno službo SB, se nadaljuje. V ponedeljek so bili tako objavljeni novi dokumenti, ki med drugim razkrivajo, da naj bi SB Waleso zaradi njegove arogantnosti leta 1976 črtal s seznama svojih obveščevalcev.

Afera je izbruhnila, potem ko so v hiši novembra umrlega nekdanjega poljskega generala odkrili nekatere sporne dokumente - med drugim sporazum o sodelovanju s tajno policijo in potrdilo o prejemu denarja, ki naj bi ju podpisal sam Walesa.

Na osnovi teh dokumentov je poljski Inštitut za nacionalni spomin (IPN) Waleso obtožil sodelovanja s SB. Kot sodelavec tajne policije naj bi imel vzdevek Bolek. Danes 72-letni Walesa, sicer ikona boja proti komunizmu, vse očitke zavrača.

Pred dnevi je sicer priznal, da je "naredil napako", a kot vztraja, vohunil za SB ni nikoli, še posebej ne za denar. "Naredil sem napako, vendar ne takšne, ki mi jo očitajo. Obljubil sem, da tega ne bom razkril, sploh pa ne sedaj (...) Storilec, ki bi lahko razkril resnico, še vedno živi. Nanj tudi računam," je zapisal minuli petek.

V ponedeljek je nato sledila objava novih dokumentov SB, ki jih je zgodovinar Slawomir Cenckiewicz za francosko tiskovno agencijo AFP označil kot "šokantne". Med njimi naj bi bilo namreč več deset strani informacij o različnih ljudeh, ki naj bi jih agent Bolek razkril SB.

Dokumenti poleg tega nakazujejo, da naj bi Waleso leta 1976 črtali s seznama obveščevalcev, ker je bil "aroganten". Ker naj bi zavračal sodelovanje, je eden od uslužbencev SB v dokumentu z datumom 8. junij 1976 ocenil, da "ohranjanje stika z njim ni smiselno". Dan kasneje je sledil dokument s podpisom majorja, ki potrjuje prekinitev sodelovanja.

Walesa je v ponedeljek, ko je bil sicer na poti v ZDA, za poljske medije zatrdil, da so ti dokumenti "popoln ponaredek" in da on "nima s tem prav nič", piše AFP.

Walesa velja za enega očetov poljske demokracije. Ob razpadanju socializma je bil kot vodja sindikata Solidarnost eden glavnih oporečnikov komunističnemu režimu in borec za človekove pravice. Leta 1990 je bil na prvih demokratičnih volitvah izvoljen za prvega predsednika države (do 1995). Že leta 1983 je prejel Nobelovo nagrado za mir.

Walesa je bil v minulih letih že večkrat tarča napadov, da je bil komunistični ovaduh, a je doslej vse dokumente, ki naj bi to dokazovali, uspešno zavrnil kot ponaredke. Pred sedanjimi obtožbami se je moral zagovarjati tudi na sodišču, ki ga je leta 2000 oprostilo.

Walesa sicer velja tudi za kritika sedanje konservativne vlade pod vodstvom stranke Zakon in Pravičnost pod vodstvom Jaroslawa Kaczynskega. Decembra je zaradi spornih potez nove vlade, ki krepijo delitve med narodom, opozarjal celo na možnost izbruha državljanske vojne.