zahi hawass Svet24.si

Resnični Indiana Jones

david cameron, kijev Svet24.si

Britanski zunanji minister z izjavo prestopil ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

hisa tomc LJ-pl007 Reporter.si

To so hiše, ki jih evropski poslanci Zver, Tomc ...

doncic Ekipa24.si

Luka Dončić po veliki zmagi: 'Počutim se ...

jure-podjavoršek, mojster, delovna-akcija, otroci, družina Njena.si

Mojster Jure o vzgoji otrok: V življenju se bodo ...

irving-doncic Ekipa24.si

'Moj brat!' Kakšne besede Kyrieja Irvinga o Luki ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Na Otoku že ugibajo o Cameronovem nasledniku

Deli na:
Na Otoku že ugibajo o Cameronovem nasledniku

Foto: Reuters

Z govorom britanskega premierja Davida Camerona se je včeraj končal kongres britanskih konservativcev. Ob robu dogodka so se krepila ugibanja, kdo bi lahko nasledil Camerona, ki je že napovedal, da naslednje leto ne bo več kandidiral za nov mandat. Dobro kaže finančnemu ministru Georgeu Osbornu, navaja francoska tiskovna agencija AFP.

"Zanimata me le dve stvari: blaginja in vpliv Velike Britanije," je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa povedal Cameron. Zato se bo v pogajanjih za reforme EU "krepko boril", je še dodal ter pojasnil: "Verjemite mi, nimam ljubezenskega razmerja z EU in njenimi institucijami."

Obenem je izkoristil svoj govor za "napad" na novoizvoljenega voditelja opozicijskih laburistov Jeremyja Corbyna, ki ga je označil za "simpatizerja teroristov".

A veliko pozornosti je bilo ob robu letošnjega kongresa namenjene vprašanju, kdo bi lahko nasledil Camerona. Kot navaja AFP, se je poleg finančnega ministra dobro odrezal tudi londonski župan Boris Johnson.

Kongres torijcev se je v Manchestru začel v nedeljo, v ospredju kongresa pa so bila vse večja razhajanja glede vprašanja članstva Velike Britanije v EU. V tem času je v mestu potekalo tudi več protestnih dogodkov, razprav, zabav in drugih akcij.

Kongres je potekal po zmagi konservativcev na majskih parlamentarnih volitvah, na katerih so dosegli absolutno večino v parlamentu in so tako lahko sami sestavili novo vlado, ki je prva izključno konservativna od leta 1997.

Čeprav večina konservativnih poslancev čaka na izid Cameronovih pogajanj z Brusljem o pogojih članstva v EU, analitiki predvidevajo, da se bodo kmalu pojavila precejšnja razhajanja.