zdravnik Svet24.si

V Sloveniji kronično primanjkuje družinskih ...

traktor Svet24.si

Tatvina traktorja - pozor, pomagajte najti tatu

robert fico Necenzurirano

Slovaški atentat in Slovenija: nasilje se vedno ...

janez-janša-sds-nov-konferenca Reporter.si

Janšev strel v koleno? Zaradi SLS lahko ostane ...

sesko 24 pm Ekipa24.si

Šeško znova tresel in to kako!! Poglejte ta ...

Rod Stewart Odkrito.si

FOTO: Rod Stewart ujet v Ljubljani: “Resnično ...

doncic Ekipa24.si

Nastavite budilke: jasno je, kdaj bo Dallas igral ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Na obzorju novi oblaki politične prihodnosti Hillary Clinton

Deli na:
Na obzorju novi oblaki politične prihodnosti Hillary Clinton

Foto: Reuters

Ameriški mediji poročajo, da so preiskovalci zvezne policije FBI brez večjih težav obnovili izbrisana elektronska sporočila nekdanje državne sekretarke Hillary Clinton, ki je v času vodenja State Departmenta uporabljala sporen zasebni strežnik. Zaradi tega je med predsedniško kandidaturo izpostavljena ostrim kritikam.

Clintonova je po slovesu od State Departmenta izbrisala več deset tisoč sporočil elektronske pošte, za katere je ocenila, da so zasebne narave in nimajo zveze z njenim delom državne sekretarke. Njeni politični nasprotniki ji ne verjamejo in vztrajajo pri preiskavi, ki jo je FBI začel zaradi možnosti, da je preko domnevno ne dovolj varnega strežnika pošiljala ali sprejemala zaupno pošto.

Izkušnje s podobnimi politično nabitimi preiskavami sicer kažejo, da ni nič zasebnega. Če bo FBI tudi v povsem zasebni korespondenci odkril kaj spornega ali zanimivega za nasprotnike Clintonove, pa bo to tako ali drugače prišlo v javnost.

Preiskava elektronske pošte je načela prednost Clintonove v predvolilnih anketah, kaj vse še lahko pride na dan pa zelo skrbi del ameriških demokratov, ki si želijo alternative Clintonovi in socialistu Bernardu Sandersu, zato ne odnehajo s pozivi podpredsedniku Josephu Bidnu, naj se pridruži volilni tekmi.

O obnovi elektronske pošte je prva poročala tiskovna agencija Bloomberg, pri čemer še ni jasno, ali je zvezni policiji FBI uspelo obnoviti vseh 60.000 sporočil. Bloomberg pa navaja besede neimenovanih blizu preiskavi, da obnova izbrisane pošte ni predstavljala velikih težav.

Preiskava je vrgla veliko senco na predsedniško kampanjo Clintonove in njena stališča ne pridejo do izraza. V torek je izrazila nasprotovanje gradnji naftovoda Keystone od Kanade do Mehiškega zaliva, ki ga republikanci izpostavljajo kot projekt stoletja za odpravo problema brezposelnosti v ZDA. Okoljevarstveniki so proti, ker naj bi bila tveganja za okolje veliko večja kot gospodarske koristi.

V Iowi je pojasnila tudi svoj načrt izboljšanja zdravstvene reforme predsednika Baracka Obame s poudarkom na cenejših zdravilih na recept. Zagotovila je, da bo ohranila izvršni ukaz Obame o zaščiti otrok nezakonitih priseljencev in njihovih staršev pred izgonom, ker meni, da so množične deportacije nepravilen pristop.

Izrazila je podporo organizaciji Načrtovano starševstvo, ki v ZDA ženskam pomaga pri splavu ne glede na poskuse republikancev, da ji vzamejo proračunska sredstva zaradi domnevnega služenja s preprodajo tkiv zarodkov za raziskave. Konservativna organizacija je posnela film, v katerem uslužbenci Planned Parenthood priznavajo, da jim raziskovalci za tkiva plačajo, vendar le za pokritje stroškov, ne pa za bogatenje.

Clintonova priznava, da je razočaranje nad ustaljenim političnim sistemom in procesom veliko, zaradi česar politiki plačujejo ceno v anketah. Vendar pa je prepričana, da bodo ljudje na koncu izbrali kandidate z izkušnjami pri delu s kongresom in mednarodno skupnostjo. Svojega najbližjega zasledovalca Sandersa pa je pozvala, naj podrobneje razloži svoj načrt o brezplačnem šolstvu za vse Američane ter izrazila mnenje, da otrokom bogatih staršev tega ne bi smeli omogočiti.